Golfen naast de golven

Terwijl onze terreinen er winters bijliggen, wordt in de Landes, aan de boorden van de oceaan, geput op zomerse greens.

Als men het vroeger had over de ‘grote’ golfterreinen in het zuidwesten van Frankrijk, bedoelde men de parcours van Seignosse, Chiberta, Hossegor en Biarritz. Intussen is er een nieuwe naam bijgekomen: het golfterrein van Moliets in de Landes.

De twee parcours, die door Robert Trent Jones Sr. werden ontworpen (het terrein van negen holes dateert van 1986, dat van achttien holes van 1989), zijn van zo’n kwaliteit dat de club nu al tot de Franse toptien en de Europese topvijftig wordt gerekend. De zanderige grond in de Landes staat borg voor stevige fairways en snelle greens – het hele jaar door. Twee immense oefenbanen, die geschikt zijn voor alle soorten slagen, worden voortdurend aangepast en verbeterd en momenteel is men volop bezig een 200 vierkante meter grote video- en powertrainingsruimte te bouwen.

Geen wonder dat dit terrein, dat er kwam op wens van François Mitterrand (zelf een fervent amateur-golfer), is uitgeroepen tot het nationale trainingscentrum voor de Franse teams. Sinds zeven jaar stuurt de Franse golffederatie er geregeld haar ploegen naartoe. De Belgische federatie heeft besloten om binnenkort hetzelfde te doen. Toch is Moliets niet alleen een toevluchtsoord voor nationale teams. Ook amateurs en ambitieuze profspelers kunnen er volop hun hart ophalen: er zijn namelijk allerlei stagemogelijkheden van hoog technisch niveau.

Om u een idee te geven van de links: de parcours van Moliets zijn uitgesneden in de pijnboombossen van de Landes, temidden van de gaspeldoorn en de brem; de holes zijn heuvelig, ruim en afwisselend en op het parcours van achttien bevinden zich vier holes vlakbij de oceaan.

“Wij voldoen hier aan alle voorwaarden voor sportbeoefening op hoog niveau, en niet alleen voor de golfsport,” aldus directeur Dominique Breton. “We beschikken over uitstekende hotels, een rustige omgeving, een prachtige natuur. De beste marathonlopers van Frankrijk komen hier trainen en ook de XV de France komt naar Moliets om zich voor te bereiden op de wereldbeker rugby. We zoeken trouwens toenadering tot de tennisfederatie om ook voor tennissers een nationaal trainingscentrum op te zetten. En ik zou het fantastisch vinden als we voetbalploegen zouden kunnen overhalen om hier hun wintertrainingen te houden. Al die verschillende zaken zijn perfect te combineren met golfsport. In negen jaar tijd is het omzetcijfer van golf met 70% gestegen. Ik ben er zeker van dat dat nog beter kan.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content