Golfen met de baas: handleiding Hoe u uw job niet in gevaar brengt op de golfbaan.

Golfen met de baas? Een fantastisch idee? Zorg er alvast voor dat u niet te laat komt. Dat is een onvergefelijke blunder. Kies dus de snelste weg. En zorg ervoor dat u de huisstijl kent, zodat u gepaste kledij draagt. Wat komt er nog bij kijken?

Zeker niet doen

Hoe hoger het spelniveau van uw baas, hoe kritischer hij uw prestatie zal bekijken. Wel zal zijn tolerantie groter zijn voor uw niveau als golfer, dan voor uw gedrag in de golfclub. In die optiek is een koelbloedige houding uiterst belangrijk. Nogal wat bedrijfsleiders gaan er prat op dat ze maar een paar holes nodig hebben om een perfect psychologisch profiel van iemand te schetsen. Dat lijkt ons wat scherp (er zijn op zijn minst een paar wedstrijdjes nodig …), maar u let toch maar beter op uw gedrag en vooral op de manier waarop u reageert. Uw club tegen de grond keilen na een mislukte slag? Fout. Rustig en beheerst blijven: goed. Aarzel ook niet om uw pitches keurig te houden, op voorwaarde dat u het spel daarmee niet vertraagt. Dat wordt op prijs gesteld, want op die manier toont u respect voor het terrein en blijft u helemaal in de geest van de golfsport.

Zeker niet zeggen

Lees de ochtend voor de wedstrijd een krant, zodat u over alles kan meepraten en geen onzin verkoopt. Praten om te praten is dan weer uit den boze. Probeer altijd enige afstand te houden. Beschouw uw baas niet als een vriend tegen wie u de hele tijd kan staan grappen. En wacht tot hij zelf over het bedrijf en uw job begint, om dat onderwerp aan te snijden. Daar bent u immers niet voor gekomen, wel om balletjes te slaan. Spreek uw baas ook aan zoals u dat tijdens de werkuren zou doen. In geen geval mag u meneer Leterme afwisselen met goe gespeeld, Yves.

Aan denken tijdens het spel

Zodra de wedstrijd begint, laat u uw baas het initiatief nemen. Zelfs als u een betere golfer bent. Met initiatief bedoelen we: spelritme, putten of niet, een mulligan spelen of niet als niet in het kader van een corporate meeting wordt gespeeld. Speel ook gewoon uw spel en laat de baas in geen geval merken dat u hem laat winnen. Loop ook niet te monkelen als u verliest.

Uit den boze na het spel

Bij de collega’s gaan opsnijden over uw partijtje golf met de grote baas is zeer gevaarlijk. Dat wordt altijd verkeerd geïnterpreteerd, vooral door de baas als die later verneemt dat u loslippig bent geweest. Blijf discreet, maar ook niet al te discreet. Ook dat zou zich tegen u kunnen keren. Ook altijd sportief blijven: als de man goed gespeeld heeft, zeg dat dan ook.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content