Golf in de Golf

Arabieren spelen niet graag golf: ze vinden het maar een saaie sport in vergelijking met voetbal, volleybal of cricket. Wel hebben ze de mooiste golfterreinen ter wereld aangelegd. Dubai spant de kroon met drie uitzonderlijk mooie en exclusieve golfclubs, als fata morgana’s midden in de woestijn.

Dubai is het commerciële én uitgaanscentrum van de hele Arabische wereld. Met hun bergen oliedollars hebben de sjeiks dit woestijndorp in een mum van tijd omgetoverd tot een elegante wereldstad, het Parijs van het Midden-Oosten. De jetset van de hele wereld wordt aangetrokken door deze stad. De sport mocht niet achterblijven en werd gebruikt als hefboom om het nieuwe imago van Dubai wereldwijde bekendheid te geven. Naast de traditionele paarden- en kamelenraces worden nu ook grote internationale competities georganiseerd voor tennis, motorbootraces, polo en golf. Deze laatste sport is een doel op zich geworden voor reizigers naar de Verenigde Arabische Emiraten. In the middle of nowhere werden drie prachtige golfterreinen gebouwd, waar men vooraf moet reserveren om een balletje te slaan.

The Emirates Golf Club.

Deze golfbaan, geopend in 1988, was de eerste met echt gras in de Arabische landen. Aan de basis van het project lag sjeik Mohammed, die in de ban van de golfsport raakte toen hij via de BBC toevallig een verslag van deze sport te zien kreeg.

Het is de ultieme droom van woestijnbewoners om de kale zandvlakte te veranderen in een fris groen gazon. En wanneer een rijke sjeik zoiets in zijn hoofd haalt, zijn mirakels mogelijk. In minder dan een jaar tijd werd 700.000 m² dorre woestijn getransformeerd tot een schitterend golfterrein. Dit was slechts mogelijk mits een technologisch hoogstandje. In de bodem werd een ondoordringbare laag van kunststof aangebracht; in een ontziltingsfabriek wordt het zout uit het zeewater van de Golf gehaald, waarna het water via een computergestuurd irrigatienetwerk van honderden kilometers over het golfterrein wordt gesproeid. Het debiet bedraagt zowat een miljoen liter per dag: een prestatie die inmiddels alleen verbeterd werd in… Dubai (zie verder).

Het clubhuis bestaat uit zeven witmarmeren gebouwen in de vorm van bedoeïenententen. Daarin zijn onder meer het gastronomisch restaurant Classique (met Franse chef), de Spike Bar en een disco ondergebracht. Jeans are not allowed, maar tegenover de club wordt wel een Hard Rock Café geopend. Een van de gebouwen behoort toe aan de familie van de sjeik en wordt gebruikt om belangrijke gasten te ontvangen. The Emirates Golf Club beschikt over twee 18 holes courses ( Majlis course en Wadi course), twee driving ranges, een trainingcenter met swing-analyse op basis van videobeelden, enzovoort. De club biedt ook de mogelijkheid om andere sporten te beoefenen: tennis, squash, fitness en zwemmen.

Hoogtepunt van het jaar is de Dubai Desert Classic, een van de wedstrijden van de PGA European Tour, die gesponsord wordt door de Dubai Aluminium Company. Op de erelijst staan ondermeer Severiano Ballesteros, Colin Montgomerie (’96) en Richard Green (’97).

Dubai Golf & Racing Club.

Deze club in Nad El Sheba is minder spectaculair, omdat de golfsport hier in de schaduw van de paardensport staat. Op de beroemde renbaan wordt elk jaar de Dubai World Cup gereden, met een pot van vier miljoen dollar: het hoogste prijzengeld ter wereld. De winnende combinatie krijgt 2,4 miljoen dollar, waarvan 15% naar de trainer gaat en 10% naar de jockey. Voor deze wedstrijd, die zowat 35.000 toeschouwers lokt, worden de paarden wekenlang in quarantaine gehouden in de stallen van beroemde trainers als Paddy Rudkin en Erwan Charpy. Vorig jaar won het paard Zingspiel van sjeik Mohammed. Het zal wel niemand verbazen dat de eretribune integraal is voorbehouden voor de sjeiks. De sjeika’s laten zich niet zien op de wedstrijden.

Het clubhuis van het golfterrein, vlak naast de tribune van de renbaan, biedt een prachtig uitzicht op de skyline van Dubai. In het clubhuis is het vermaarde restaurant The Steakhouse gevestigd, waar één van de beste chefs van Dubai, Prem Kumar, zijn culinaire kunsten botviert. De golfcourse, ingehuldigd in 1993, is de eerste en enige verlichte 18 holes van het Midden-Oosten en een van de allerbeste ter wereld. Men kan er golfen tot middernacht. De front nine holes bevinden zich naast de renbaan en hebben minder waterpartijen. De back nine holes, ontworpen door Karl Litten, werden geconstrueerd op het binnenplein van de racebaan en kronkelen rond vier kunstmatige meren. Van de drie golfclubs in Dubai is deze allicht de meest democratische. Zelfs kinderen zijn er welkom en kunnen er lessen volgen.

Dubai Creek Golf & Yacht Club.

Deze club, die eveneens in 1993 werd geopend, is de meest spectaculaire van de drie; het clubhuis is een parel van hedendaagse architectuur en design. Het golfterrein vormt een ware oase, die dagelijks besproeid wordt met 4,5 miljoen liter water: ruim viermaal het debiet van de Emirates Golf Club. Naast de kunstmatige waterpartijen staan idyllische palmbomen te wuiven.

De golfbaan werd reeds twee keer uitgeroepen tot de beste van de Omega Asian PGA Tour. Het clubhuis – een ontwerp van de architecten Goodwin & Johnson – werd bekroond als ‘s werelds Best Clubhouse in het referendum Best of the Best van Golf World. Behalve een 18 holes is er ook een 9 holes die ‘s avonds verlicht wordt. Er zijn tevens tennisterreinen, fitnesszalen, een pracht van een zwembad en een jachthaven waar de mooiste (en duurste) boten van de wereld liggen te pronken.

Het clubhuis van de Yacht Club is samengesteld uit in elkaar overvloeiende cirkels; op de verschillende terrassen is het heerlijk toeven, ook ‘s nachts wanneer men een prachtig zicht heeft op Dubai by night. Aanbevelenswaard is een bezoek aan het restaurant The Aquarium, waar men zich echt in een aquarium waant bij het proeven van de lekkerste visgerechten.

De meest spectaculaire plek, the place to be in Dubai, is evenwel het clubhuis van de Dubai Creek Golf & Yacht Club. Het is een schitterend gebouw, gevormd door drie zeilen van beton die elkaar gedeeltelijk overlappen: een verwijzing naar de dhows, de traditionele houten boten die in Dubai nog rondvaren. Het restaurant, dat een weids uitzicht biedt over de Golf en het golfterrein, loopt uit in een scherpe punt. Ook hier is de keuken voortreffelijk, zelfs tijdens de ramadan.

Het enige dat nog ontbreekt, is een hotel – maar dat komt er ook binnen afzienbare tijd. Want dromen worden werkelijkheid in Dubai, zolang de oliedollars rollen.

Touroperator Bosphorus organiseert begeleide rondreizen en reizen op maat naar de Verenigde Arabische Emiraten. Er kan ook een golfprogramma aangevraagd worden. Informatie bij de reisagent.

HENK VAN NIEUWENHOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content