GOKKEN OP GROEI

Telenet krikt zijn winstmarge kwartaal na kwartaal op. De kosten blijven onder controle en de klanten kopen steeds meer producten. Toch is Moody’s bezorgd.

De Fibernet Shake-bundel van tv, internet en telefonie koop je online voor 54,95 euro per maand bij Telenet. In de reclame staat drie keer het woord ‘gratis’, één keer ‘supersnel’ en uiteraard ‘nu’. Minder duidelijk is dat bovenop de 54,95 euro nog eens pakweg 14,07 euro voor het kabelabonnement komt.

Dat is de geldmotor van Telenet in actie. Ook in Mechelen vertraagt de groei. Dat blijkt uit het aantal internetklanten, dat in het derde kwartaal maar met 18.000 steeg, flink minder dan de 23.000 van een jaar voordien. Maar de Mechelaars winnen marktaandeel en blijven de Vlaming overtuigen om te kiezen voor luxueuze abonnementen. Dat compenseert. Dit jaar koos 41 procent van de kopers voor Fibernet, het topgamma. Het aantal klanten dat drie producten tegelijk afnam, steeg vijf keer sneller dan het aantal dat maar twee producten kocht. Nog maar 39 procent van de abonnees kijkt analoog.

Vertaald in centen is dat verrukkelijk. Een digitale tv-klant brengt twee keer meer binnen dan een analoge. Wie drie producten koopt, levert zes keer meer op.

Alles samen drijft dat de gemiddelde inkomsten per Telenet-klant op tot een sappige 42,5 euro per maand, 9 procent meer dan een jaar geleden. Omdat ook de kosten onder controle blijven, stijgt de gecorrigeerde bedrijfskasstroom na negen maanden tot een record van 540,8 miljoen euro over opbrengsten van 1,01 miljard.

Trek daar investeringen, voetbalrechten, belastingen en de kosten van intresten en renteswaps af, en je houdt 170 miljoen euro vrije kasstroom over. Dat geld kan Telenet gebruiken voor extra investeringen, de aflossing van schuld, of de vergoeding van zijn aandeelhouders.

En precies daar zit volgens Moody’s een pijnpunt. Het ratingbureau gaf de Telenet-schuld onlangs een Ba3 mee. Dat is de betere rommelobligatie. Met de prestaties is niets mis. De lage nettowinst van Telenet is vooral te wijten aan boekhoudkundige kosten op zijn schuldenbeheer.

Het ratingbureau struikelt erover dat Telenet zowat zijn hele vrije kasstroom – en meer – uitkeert aan zijn aandeelhouders, in plaats van schuld terug te betalen of acquisities te doen.

Moody’s rekent met een vrije kasstroom ‘postdividend’, wat een heel ander plaatje toont dan de ‘predividend’ die Telenet hanteert. Volgens Telenet was de vrije kasstroom vorig jaar 258 miljoen, volgens Moody’s 9. Dit jaar zal meer dan het dubbele van de vrije kasstroom aan de aandeelhouders zijn uitgekeerd.

Gunjan Dixit, analist van Moody’s, geeft toe dat er nog massa’s ruimte is voor Telenet om binnen zijn schuldconvenanten meer centen te lenen. “Maar eigenlijk betekent het dat Telenet rekent op de verdere groei van zijn bedrijfskasstroom om zijn schuldconvenanten te respecteren”, stelt Dixit.

Van die groeiende bedrijfskasstroom hangt ook een deel van de variabele vergoeding van Duco Sickinghe af, net als van innovatie en van een nieuwe Customer Loyalty Score. Daarin probeert Telenet de klanten-tevredenheid en de kwaliteit te vatten. In het derde kwartaal zat die een tikje onder de verwachting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content