Goedkoop PDF-bestanden maken en bewerken

Dankzij het PDF-formaat kunnen digitale documenten makkelijk via het internet worden verspreid. Ze bekijken, is kinderspel, maar om ze aan te maken of te bewerken, had u tot nu toe dure en ingewikkelde software nodig. Wij zochten en vonden een betaalbare en eenvoudige oplossing.

Reacties: e-trends@trends.be

Alweer iets bijgeleerd: PDF staat voor Portable Document Format. Ik had anders altijd het gevoel dat het de naam was van een of ander besloten genootschap. Wie de site van Trends af en toe bezoekt, weet wat PDF allemaal kan: dankzij het bestandsformaat kunnen digitale documenten waarheidsgetrouw op het internet worden gezet. Met andere woorden: boeken, rapporten of nota’s komen net zo op uw scherm of uit uw printer gerold als de auteur dat wil, in exact dezelfde lay-out.

Mooi, dat willen we dus ook. Even kijken: de gratis reader voor PDF die Acrobat voor zowat alle besturingssystemen ter beschikking stelt, kan alleen maar lezen. Daarmee komt ons Word-bestand nooit in PDF terecht. Wat we nodig hebben, is de volledige versie van Acrobat, te koop voor heel precies 439 euro en 11 cent. Beetje prijzig en bovendien met veel meer toeters en bellen dan u ooit nodig zult hebben. Dan nog liever een stukje gratis software zoals u er een aantal op internet vindt. Die installeren zich vaak als virtuele printer en laten u toe elk document naar PDF af te printen. Maar meer mogelijkheden krijgt u niet en een aantal evidente zaken ontbreekt vaak.

Eenvoudiger kan niet…

ScanSoft mikt nu op de gulden middenweg en brengt PDF Create! 2 op de markt, een pakket dat voor 49 euro een aantal zinvolle basisfuncties biedt. Zo kunt u PDF-bestanden samenstellen uit verschillende documenten, bijvoorbeeld een titelblad in fotoformaat en een stuk tekst in Word-formaat. U bepaalt zelf de volgorde of kunt ervoor kiezen om de verschillende bestanden over elkaar te leggen, zodat u bijvoorbeeld een tekst en een grafisch briefhoofd op één pagina kunt plaatsen. Alles gebeurt aan de hand van erg eenvoudige dialogen, al kunt u ook iets dieper graven in de instellingen.

Om bijvoorbeeld het aangemaakte PDF-bestand te voorzien van een watermerk. Voor de fans van James Bond: Top Secret in grote grijze letters schuin over de pagina is perfect mogelijk. PDF Create! kweet zich perfect van zijn opgelegde taken, alleen met een zwartwitfoto had de software wat problemen.

PDF Create! vormt een tandem met PDF Converter, een programma dat de omgekeerde weg bewandelt en PDF-bestanden omzet naar Word-formaat, zodat ze kunnen worden bewerkt of aangepast. Ook dit stukje software gaat voor 49 euro de deur uit, een schijntje in vergelijking met de dure en ingewikkelde OCR-programma’s, die bijvoorbeeld ScanSoft zelf op de markt brengt. Het omzetten vanuit PDF is een veel ingewikkelder kunstje, zeker wanneer een document veel grafieken en tabellen bevat. Lang moest ik niet zoeken naar een geschikt testdocument, want de fijne collega’s van de documentatiedienst maken er een sport van om complexe documenten op te zoeken en te bewaren. En dus mocht PDF Converter aan de slag met het tiende jaarverslag van de Cel voor Financiële Informatieverwerking. Niet zelf gelezen, maar wel vastgesteld dat het eindresultaat erg netjes was. Plots dook in Word een document op dat bol stond van de taartgrafieken, tabellen en tekst op twee kolommen. In vergelijking met het origineel waren er her en der kleine foutjes te bespeuren, maar niets om zich zorgen over te maken. Tenslotte gaat het erom die hermetisch gesloten PDF-documenten zelf te kunnen bewerken. Ook hier valt er niet te klagen over het gebruiksgemak. Het volstaat letterlijk om een PDF-bestand aan te duiden en op start te drukken.

… maar oefen wel geduld

Een document van ongeveer 200 pagina’s is pas na vierenhalve minuut klaar. Afhankelijk van uw geduld is dat al dan niet een nadeel. Minder interessant is dat PDF Converter tijdens de omzetting beslag legt op uw pc. Letterlijk: want zelfs op een snelle computer is het systeem constant volledig belast zodat u eigenlijk niet kunt blijven verder werken terwijl de conversie loopt.

Het zijn uiteindelijk details, want de goede kwaliteit en het hoge gebruiksgemak van beide pakketten weten zeker te overtuigen. Komt daarbij nog dat u beide stukjes software ook samen kunt kopen voor slechts 79 euro.

Raphael Cockx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content