Goedkoop met een voordeel

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

CF Industries is een van de grootste Amerikaanse meststoffenproducenten. Hoewel het bedrijf profiteert van de schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten, noteert het aandeel erg goedkoop.

De ontginning van schaliegas in de Verenigde Staten heeft in dat land een herindustrialisering op gang gebracht. De gasprijs is er in vijf jaar tijd gehalveerd. Vooral de Amerikaanse chemie- en meststoffensector krijgen een boost door die goedkope energie. Ook de meststoffenspecialist CF Industries Holdings heeft daardoor een significant kostenvoordeel tegenover de concurrentie in handen.

CF Industries is de op een na grootste producent van stikstofhoudende meststoffen ter wereld en het nummer drie in fosfaten. Het bedrijf werd in 1946 opgericht. Het duurde tot 2005 voordat het een beursnotering kreeg op de New York Stock Exchange — toen tegen amper 16 dollar per aandeel. CF Industries heeft een Europese tegenpool met het Noorse Yara International. Het Noorse bedrijf met het Vikingschip in het logo stond in 2010 lijnrecht tegenover CF Industries, toen beide groepen Terra Industries wilden overnemen. Yara wilde daarmee zijn activiteiten geografisch beter spreiden en profiteren van de lagere energiekosten in Noord-Amerika. Maar CF Industries bood hoger en hield zijn concurrent buiten de deur.

De energiekloof tussen beide groepen is sindsdien alleen maar groter geworden. CF Industries verkoopt zijn producten hoofdzakelijk aan de Amerikaanse landbouwers. Volgens prognoses zou de vraag naar stikstofhoudende meststoffen de komende jaren in de buurt van het historische record van 2012 blijven: 13,3 miljoen ton, tegenover 13,4 miljoen ton in 2012. De groei van de wereldwijde vraag zou wel teruglopen van gemiddeld 2,3 procent in het voorbije decennium tot 2,0 procent in de komende tien jaar.

De meststoffenaandelen hebben het de voorbije tijd niet bijster goed gedaan doordat de prijzen onder druk staan. Maar dat is in het voordeel van de producenten die tegen de laagste kostprijs werken, zoals CF Industries. Toch staat de koers van het aandeel op een dieptepunt. In januari was er nog een historische piek op 230 dollar. De winstverwachting voor 2013 ligt bijna 12 procent onder die van vorig jaar: 24,6 versus 27,9 dollar per aandeel. Ook de omzet zou dalen van 6,1 naar 5,7 miljard dollar. Dat maakt van CF Industries een heel goedkoop aandeel: amper zeven keer de verwachte winst en een ondernemingswaarde (ev) die 3,3 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) verrekent. Om die reden vinden we het aandeel koopwaardig.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content