Goed nieuws

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ablynx blijft goed nieuws over de klinische pijplijn de wereld insturen. Misschien is het Gentse biotechbedrijf binnen tien jaar een nieuw UCB.

Ablynx pakte onlangs uit met positieve veiligheidsresultaten van een fase I/IIa-studie met ALX-0171, de eerste geïnhaleerde nanobody voor de bestrijding van longinfecties bij jonge kinderen veroorzaakt door het respiratoir syncytiaal virus of verkoudheidsvirus (RSV). Bovendien toonde het middel positieve eerste werkzaamheidseffecten. De studie rekruteerde 53 patiënten, nadat een onafhankelijk datamonitoringcomité eind 2015 had toegelaten de minimumleeftijdsgrens van de testpatiënten te verlagen naar één maand.

In het vierde kwartaal start een fase IIb-studie met wellicht tussen 150 en 200 kinderen. Op basis van de omvang van de RSV-markt – jaarlijks tot 300.000 ziekenhuisopnames van kinderen in de Verenigde Staten en Europa – wordt aan ALX-0171 een marktpotentieel tot 1 miljard dollar toegedicht. De positieve resultaten met de eerste geïnhaleerde nanobody openen bijkomende perspectieven voor RSV-onderzoek bij bejaarden, maar vooral voor de behandeling van andere longaandoeningen.

Cruciale reumastudie

Nog belangrijkere klinische resultaten komen eraan in het derde kwartaal, met de resultaten van twee fase IIb-studies met het IL-6R-reumamiddel ALX-0161, dat Ablynx met AbbVie ontwikkelt. Als AbbVie voor eind 2016 beslist het middel te licentiëren, ontvangt Ablynx een mijlpaalbetaling van 75 miljoen dollar.

De voorbije weken was er ook goed nieuws over de partnerschappen. Op 21 april kwam het bericht dat Boehringer Ingelheim 8 miljoen euro betaalde voor de opstart van een fase I-studie met BI655088, een anti-CX3CR1-nanobody gericht tegen chronische nierontstekingen. CX3CR1 is een moeilijk te benaderen eiwit dat een rol speelt bij ontstekingen. In januari startte Boehringer Ingelheim een fase Ib-doseringsstudie met BI836880, een bispecifieke nanobody gericht tegen kanker (80 patiënten, mijlpaalbetaling van 8 miljoen euro, resultaten in 2018). Volgend jaar start Ablynx met die molecule een fase II-studie, opnieuw met een mijlpaalbetaling.

Op 29 april stortte Novartis een nietvrijgegeven mijlpaalbetaling voor de opstart van een fase I-studie in de Verenigde Staten met een nanobody gericht tegen een ontstekingsziekte. Normaal volgen dit kwartaal de resultaten van een fase Ib-studie met ALX-0761.

Bijkomende waarde

Voor caplacizumab, een behandeling voor de bloedziekte TTP, loopt een fase III-studie. Ablynx bereidt een dossier voor om in Europa een voorlopige goedkeuring te krijgen voor dat middel in de eerste helft van 2017. Er schuilt mogelijk heel wat bijkomende waarde in de samenwerking met Merck in het domein van kankerimmunotherapie.

We zijn tevreden met de positieve resultaten van het RSV-middel ALX-0171 en met de opstart van twee nieuwe klinische studies door partners, waardoor Ablynx acht nanobody’s in klinische ontwikkeling heeft. Positieve resultaten in het derde kwartaal voor het potentiële reumamiddel kunnen voor de internationale doorbraak van het Gentse biotechbedrijf zorgen. Misschien blijkt Ablynx over tien jaar wel een tweede UCB te zijn. Toch zijn biotechaandelen nog altijd niet geschikt voor aandelenbeleggers die niet houden van grote koersschommelingen, want het risico blijft bovengemiddeld.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content