Goed nieuws van het robotfront

Marc Buelens

VAN HET ROBOTFRONT alleen maar goed nieuws. Ten eerste: de robottechnologie blijft vooruitgaan. Had u iets anders verwacht? Ten tweede: robots rukken massaal op als gezelschap. In het Engels wordt de nogal ongelukkige term ‘comfortrobots’ gebruikt. De Nederlandse vertaling ‘troostrobot’ zou een prachtig woord zijn, vier o’s in één woord. Als u niet bekend bent met de ‘troostmeisjes’ uit de Tweede Wereldoorlog, kunt u die term best leuk vinden. Of wordt het dan toch ‘gezelschapsrobot’?

Robothuisdieren worden almaar realistischer en vooral oudere mensen stellen ze enorm op prijs. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat Paro, een Japanse troostrobot, mensen kalmeert en minder bang maakt, en hen helpt contacten te leggen. De robotbeestjes doen het bijna even goed als echte huisdieren. Die laatste zijn vaak niet zo praktisch in verzorgingsinstellingen.

SOCIALE ROBOTS HEBBEN een heel sterke empathie ontwikkeld en kunnen volkomen worden afgestemd op één individu. Voordat u roept ‘hoe onmenselijk’, denk dan even terug aan enkele recente contacten met dokters, administratieve diensten of zelfs familie. Geef die echte mensen een score voor hun o zo indrukwekkende empathie.

Ook onderzoekers die werken met kinderen met een autismespectrumstoornis, melden positieve resultaten. Andere onderzoekers melden positieve effecten bij dementerende mensen. Wie kritisch staat tegenover die experimenten, moet wel weten dat onderzoekers ethische problemen rapporteren als ze aan het eind van het onderzoek de robots moeten wegnemen van de bejaarden, die dan soms heel verdrietig worden.

MOCHT U TWIJFELEN aan de mogelijkheden van robots als gezelschap, wacht dan maar tot de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Overal waar bezoekers verloren dreigen te lopen, zullen robots hen begeleiden met eindeloos geduld. Ook gehandicapte bezoekers worden door robots opgevangen en geholpen. In Japan zijn de culturele bezwaren tegen gezelschapsrobots zwakker dan in het Westen.

Maar kijk even om zich heen en merk hoe uw kinderen het gezelschap van hun tablet heel hoog inschatten, vaak hoger dan de familietafel. Uw kinderen zullen over enkele tientallen jaren naar alle waarschijnlijkheid het gezelschap van een supertroostrobot verkiezen boven dat van een andere dementerende. En als u mijn commentaar te hard en onmenselijk vindt, bedenk dan dat die supertroostrobots ongetwijfeld op maat ontwikkelde oefeningen, spelletjes en werkjes zullen aanreiken, die de demente bejaarden helpen te interageren met elkaar.

DE DERDE BRON van goed nieuws is de werkgelegenheid. Voorlopig palmen de robots onze banen nog niet in. Uit geen enkele statistiek is af te lezen dat robots banen vernietigen, integendeel. Herinnert u zich nog de laatste verkiezingen? Hoe hoog stond de werkloosheid op de agenda? Populisten vinden geen voedingsbodem in dat thema. Je bespeelt veel beter het thema ‘weg met de profiteurs’. De overheid schermt wel met het weinig sexy concept van de werkgelegenheidsgraad. Niemand twijfelt er nog aan dat robots minstens de helft van onze banen beter kunnen uitvoeren dan mensen. Maar voorlopig is bitter weinig te merken van een uit de hand lopende werkloosheid. De schaarste aan talent domineert zelfs.

Uw kinderen zullen over enkele tientallen jaren het gezelschap van een supertroostrobot verkiezen boven dat van een andere dementerende.

Komt er dan geen massale werkloosheid? Dat is goed mogelijk, maar dan ligt dat aan de klassieke oorzaken. Komt er een financiële crash, dan zou die weleens het uitgelezen moment kunnen zijn om massaal mensen te vervangen door machines. Maar voorlopig komt er alleen goed nieuws van onze vrienden de robots – behalve van bekommerde filosofen die nog maar eens het Avondland ten onder zien gaan.

De auteur is professor-emeritus aan de Vlerick Business School. Volg mij op www.marcbuelens.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content