Goed gezien

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

HAL Trust is het Nederlandse Ackermans & van Haaren. De succesvolle beursgang van de bekende Pearle-optiekketen kan de waarde van de holding opkrikken.

De Nederlandse portefeuillemaatschappij HAL Trust is gegroeid uit de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaartmaatschappij (NASM), die in 1873 in Rotterdam door de familie Van der Vorm werd opgericht. Die lange traditie heeft ze gemeen met het Belgische Ackermans & van Haaren (AvH). Andere raakvlakken zijn de mengeling van beurs- en niet-beursgenoteerde belangen (bij HAL ongeveer fiftyfifty), de langetermijnvisie en het feit dat beide holdings een actieve rol spelen in de bedrijfsvoering van hun participaties (hands-on). Daardoor focussen ze op een beperkt aantal bedrijven en sectoren.

Terwijl AvH de plak zwaait bij DEME (via CFE), is HAL Trust de belangrijkste aandeelhouder van Boskalis (34,3 % van de aandelen). Dat is goed voor 15 procent van de intrinsieke waarde van de holding. Zowel CFE als Boskalis noteert op een record. SBM Offshore en Vopak, andere belangrijke beursgenoteerde belangen van HAL Trust, deden het de voorbije jaren minder goed. Het aandeel van het oliedienstenbedrijf SBM Offshore (13,5 % participatie; 3,5 % intrinsieke waarde) noteert 30 procent lager dan drie jaar geleden, deels door een schandaal. Vopak is de belangrijkste beursgenoteerde participatie van HAL Trust (48 % participatie; 22 % intrinsieke waarde). Het bedrijf is de wereldspeler in de opslag en de aan- en afvoer van oliën, chemicaliën en vloeibaar gemaakte gassen. Onlangs moest Vopak een stevige winstwaarschuwing voor dit jaar uitsturen, wat de koers naar het laagste peil in jaren duwde.

Eind maart berekende HAL Trust zijn intrinsieke waarde op 7,2 miljard euro, of 100,9 euro per aandeel, iets onder de beurskoers. Het management bepaalt die waarde op de klassieke manier: het berekent de beursgenoteerde belangen tegen hun beurskoers en de niet-genoteerde participaties tegen hun boekwaarde. Daar zit het potentieel van het aandeel.

Sinds 1996 al is HAL Trust de eigenaar van GrandVision, de maatschappij boven de optiekwinkels van Pearle. GrandVision groeit stevig en is actief in 40 landen in Europa, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Azië, via 4000 optiekzaken. De groep draait 2,5 miljard euro omzet, als we er de kleine ketens Atasun Optik in Turkije en Shanghai Red Star Optical in China bijtellen. GrandVision heeft een waarde van 67 euro per aandeel. Daarmee dekt het bijna twee derde van de huidige beurskoers van HAL Trust. Bij de tradingupdate over het eerste kwartaal verklaarde het management dat het bereid is “alle strategische opties” te onderzoeken voor GrandVision, inclusief een beursgang. Daar komt meer duidelijkheid over bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten op 28 augustus.

Een beursgang van GrandVison zou de reële waarde van de holding naar voren brengen. We komen nu uit op een reële intrinsieke waarde van 151 euro per aandeel, of een onderwaardering van 31 procent. Daarom vinden we het aandeel koopwaardig.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content