GOED BOEREN BIJ BANKEN

Om de uitdagingen van de euro tegemoet te zien, grijpt een aantal banken terug naar een softwarepakket met de naam van een eeuwenoude munt, de thaler. De softwareoplossing zorgt voor een ongeziene groei bij Callatay & Wouters.

Bij de koffie geeft Didier de Callatay, afgevaardigd bestuurder van de nv Callatay & Wouters, een chocolaatje met als logo de thaler. De Midden-Europese munt vormde het voorbije decennium de basis voor een uitzonderlijk goed draaiend bedrijf. Het Etterbeekse Callatay & Wouters is dan ook gespecialiseerd in informatica op maat van de bankwereld. “Begin jaren negentig kwamen we met ons eigen softwarepakket, Thaler, op de markt. Het verzorgt onder meer vermogensbeheer, boekhouding, de gegevensbank van de klanten, deposito’s en kredieten. Aanvankelijk werd Thaler ontwikkeld voor één bank, maar inmiddels zijn er al elf banken die er gebruik van maken.”

En de software van Callatay & Wouters slaat duidelijk aan. Het voorbije boekjaar, van juni 1997 tot juni 1998, gaat voor het vijftien jaar jonge bedrijf de geschiedenis in als een goed boerenjaar. De omzet steeg met 70% naar 423 miljoen frank, maar vooral de winst voor belastingen verviervoudigde tot 85 miljoen. “Dit was een heel goed jaar,” lacht Didier de Callatay. “Inmiddels zijn we alweer met vijftien projecten bezig bij banken.” Vooral de euro en de millenniumbom berokkenen banken kopzorgen. Thaler biedt een antwoord op die uitdagingen. Klanten die Callatay & Wouters het vertrouwen gaven zijn onder meer Anhyp, voor de informatisering van haar filiaal Immobank, en Argenta. De Bank van de Post doet een beroep op de knowhow van het bedrijf uit Etterbeek voor de postchequerekeningen.

Op de groei staat voorlopig slechts één rem: geschikt personeel vinden. Het voorbije boekjaar nam Callatay & Wouters liefst veertig ingenieurs in dienst. “Honderd van onze 120 werknemers zijn ingenieurs, in hoofdzaak burgerlijk ingenieurs. Al in maart stuurden we 1500 brieven naar studenten van het laatste jaar. Wij geven een doorgedreven opleiding, en na drie jaar zijn onze werknemers specialisten in de banksector.”

Nieuwe werknemers lokken, doet Callatay & Wouters eveneens door het aandeelhouderschap open te trekken. In februari kwam een kwart van de aandelen in handen van drie institutionele investeerders: Isep, Sofindev en enkele bestuurders van Petercam. Een operatie die de naambekendheid aanzienlijk verhoogde. Driekwart van de aandelen blijft in handen van Didier de Callatay en Godefroid de Wouters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content