Globetrotter zonder vrije tijd

De Canadees Ron Commander is een trouwe bezoeker van Antwerpen. Elke maand verblijft hij er wel enkele dagen. Niet als toerist maar omdat hij de rubberfabriek van het Duitse chemieconcern Lanxess in Zwijndrecht onder zijn hoede heeft. En de 57-jarige Commander legt de lat hoog voor Lanxess Rubber en zijn 480 werknemers, zeker nu de groep recentelijk besliste 400 miljoen euro te investeren in een nieuwe fabriek voor butylrubber in Singapore. Butylrubber wordt onder meer in auto- en fietsbanden gebruikt maar ook in schoenzolen, ballen, farmaflesdopjes en kauwgom. Door die investering in Singapore zal Zwijndrecht op termijn 40 % van zijn productie kwijtspelen.

De in Australië geboren Commander, bij Lanxess de grote baas voor butyl, vindt dat de vestiging in Zwijndrecht een toekomst heeft als het competitief blijft op het vlak van productiekosten. De topman volgt de fabriek dan ook met argusogen, zodat er nauwelijks tijd is om te genieten van zijn bezoekjes aan België. “Meestal blijft het beperkt tot een diner na mijn aankomst en heel veel werk voor ik terug naar Genève vlieg”, zegt Commander, die ook regelmatig naar de butyldivisie in Canada trekt. Niet dat hij opziet tegen het vele reizen. “Part of the job”, vindt hij. Een workaholic? “Dat vindt mijn dokter toch”, lacht Commander, die intussen al 20 jaar Canadees staatsburger is. “Maar ze zegt ook dat ik te oud ben om nog te veranderen en dat het haar job is om ervoor te zorgen dat ik mijn pensioen haal.”

Veel tijd voor hobby’s heeft en neemt Commander niet. “Ik golf graag, maar heb er niet veel tijd voor. De enige spelletjes zijn die met klanten, dat gebeurt misschien maar twee keer per jaar. De voorbije jaren hebben we tijdens de eindejaarsperiode wel een golfvakantie geboekt.”

Commander leest ook graag ‘mysterieverhalen’ en heeft indrukwekkende collecties klassieke muziek, en muziek uit de jaren zestig en zeventig. Hij is een wijnliefhebber en gaat graag uit eten. Al moet hij het dan wel sober houden. “Ik heb een groot cholesterolprobleem”, bekent hij.

Zelf beschouwt hij zich als een manager die goed kan delegeren. “Ik laat mijn mensen hun gang gaan. Ik vraag alleen dat ze goed communiceren. Als mijn hulp vereist is, moeten ze dat zeggen. Ik ben er om obstakels op te ruimen.”

Commander verwacht dat de nieuwe fabriek in Singapore zijn laatste grote project wordt voor hij met pensioen gaat. Zijn oude dag wil hij doorbrengen in Canada, waar hij in het westen een lap bouwgrond heeft gekocht op Vancouver Island. “Daar zal ik veel golf kunnen spelen, en op mijn cholesterol blijven letten natuurlijk.”

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content