GIETEN MAAR, DAT BETON

Twaalf jaar onophoudelijk groeien met een wereldwijd patent voor bekistingssystemen. Cometal uit Opglabbeek moet alweer met de helft uitbreiden.

Het product in de toonzaal lijkt op het eerste gezicht banaal: houten wanden, aan aluminium frames vastgemaakt. Maar deze universele bekistingssystemen van de nv Cometal zijn voor zaakvoerder Gaston Lijnen synoniem voor een twaalf jaar durend succesverhaal.

“Ik ben in 1986 als enige werknemer gestart van nul. In 1998 zullen mijn 53 werknemers 250 miljoen frank omzet halen,” zegt de eigenaar van de 100%-familiezaak niet zonder trots. En de groei van het bedrijf gaat onverminderd voort. De productiehal wordt begin volgend jaar met de helft uitgebreid, tot 6000 vierkante meter. Daarmee zal Cometal één hectare van de vier hectare grote bedrijfsoppervlakte in Opglabbeek hebben opgesoupeerd.

De integrale eigen productie vormt de basis van het succes van de universele bekistingssystemen. De vandaag 49-jarige Gaston Lijnen werkte in de jaren zeventig en tachtig als machineconstructeur op diverse bouwwerven. Daar ontdekte hij de mogelijkheden van een gedegen bekistingssysteem. Gaston Lijnen: “Na jaren sleutelen nam ik in 1985 een octrooi op mijn universele bekisting. Het systeem is moduleerbaar en herbruikbaar. De werknemers op de werf moeten niet langer houten planken met nagels vastmaken, om vervolgens beton te gieten. Dat is een karwei van uren. Ons moduleerbaar systeem is in enkele minuten geplaatst. Dat betekent voor de bouwheer een rendementsverhoging van 70%, door de forse besparing in manuren. Wij zijn specialisten in rendementsverhoging.”

De productie is seriewerk. De klant kan, in functie van de grootte van de bouwwerf, modules toevoegen of wegnemen van de bekisting. Het hout bestaat uit multiplexplaten met elf lagen hout, en bewerkt met hars, als bescherming tegen slijtage door beton. Het hout wordt aan aluminium profielen vastgehecht. “Alle onderdelen worden exclusief voor ons gemaakt,” beklemtoont Gaston Lijnen. Bovendien gaat de levering van de universele bekistingssystemen gepaard met een projectstudie voor de bouwheer. “We hebben zes ingenieurs in huis. Zij berekenen welk materiaal er moet worden gebruikt, de kracht en de druk van het gegoten beton, het aantal werknemers op de werf, én de duur van de werken.”

Cometal levert materiaal aan alle belangrijke bouwbedrijven in België. De export, voornamelijk naar de buurlanden, is goed voor 20% van de omzet. Ook de verhuur van bekistingen neemt steeds toe, en maakt vandaag een derde van de omzet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content