Gezond ventileren

De zuinigste ventilatiesystemen zijn niet altijd de beste voor de gezondheid. Een vraaggestuurd systeem is een gezond alternatief.

Hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen, duizeligheid… Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat een slecht binnenklimaat kan veroorzaken. Nochtans is het heel eenvoudig: we hebben voldoende frisse lucht nodig. Minstens 25 kubieke meter per uur per persoon zelfs, als we ons goed in ons vel willen voelen. Door woningen luchtdicht te maken en uitstekend te isoleren, kan het daar wel eens fout gaan, met soms vochtproblemen en schimmels tot gevolg. De nood aan ventilatie is bijgevolg groot.

Duco is al sinds 1991 producent van natuurlijke ventilatiesystemen voor woningen, kantoren en scholen. In eerste instantie richtten ze zich op de Nederlandse markt, waar al veel langer energiezuinig gebouwd wordt. Hun marktleiderspositie daar leverde heel wat ervaring op en dus is het niet verwonderlijk dat hun vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen zonder problemen erkend werden door het Vlaamse Energie Agentschap (VEA), het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) en onlangs ook door het Waalse Gewest.

C of D?

“Het klopt dat het zogenaamde ventilatiesysteem D, een systeem met mechanische aan- en afvoer van lucht en warmterecuperatie, energiezuiniger is”, geeft marketingmanager Lieven Pieters toe. “Maar om warmte van de afgevoerde lucht te kunnen recupereren en door te geven aan de nieuw aangevoerde lucht, wordt met een kanalensysteem gewerkt. Dat is vaak weggewerkt in muren en plafond en dat is het probleem. Om de binnenkomende lucht gezond te houden, moeten die kanalen goed onderhouden worden en moeten de filters regelmatig vervangen worden. Het is een goed systeem, maar in de praktijk merken we dat mensen het onderhoud vergeten of gewoon negeren. En dat kan tot gezondheidsproblemen leiden.”

Duco produceert dan ook de zogenaamde C-ventilatiesystemen. Hierbij komt de verse lucht binnen via raamroosters in de gevel, de afvoer gebeurt wel mechanisch. “Je krijgt effectief verse lucht binnen, net zoals we vroeger onze ramen openzetten. Het grote verschil tussen de normale C-systemen en de onze, is dat wij vraaggestuurd werken. Door met sensoren de vochtigheid in badkamers en keukens, het CO2-gehalte in huis, de binnen- en de buitentemperatuur te meten, gaan onze zelfregelende of elektrisch gestuurde raamroosters enkel open als dat nodig is. Zo wordt er geen energie verspild, wat je natuurlijk wel hebt als je constant je ramen laat openstaan.”

Totale kostenplaatje

Dit vraaggestuurde ventilatiesysteem C is bijgevolg een stuk energiezuiniger dan het normale C-systeem. Bovendien is het gezonder en makkelijker in gebruik en onderhoud dan het extreem zuinige systeem D. Het DucoTronic System werd bekroond met de IWT Innovatie Award voor het project met een belangrijke maatschappelijke meerwaarde.

“Systeem D mag dan wel het zuinigst zijn, maar als we de totale kostprijs bekijken, ben je niet alleen voor je gezondheid beter af met een vraaggestuurd systeem C. Je moet immers rekening houden met de initiële investering, maar ook met de energie- en onderhoudskosten over vijftien jaar. Uit een onderzoek blijkt dat je in totaal over de volledige periode zo’n 7000 euro betaalt voor een vraaggestuurd systeem C, tegenover iets meer dan 10.000 euro voor een systeem D met warmteterugwinning.”

Duco benadrukt dan ook dat passief bouwen niet de enige mogelijke bouwwijze is. “Als passief bouwen de norm wordt, dan is een systeem C simpelweg uitgesloten. Wij pleiten daarom voor een energievriendelijk – of waarom niet energieneutraal – actief huis. Door een vraaggestuurd ventilatiesysteem C te combineren met warmtepompen, zonne-energie of windenergie is dat perfect mogelijk.”

ANNICK CLAUS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content