Gewettigd optimisme

ThromboGenics is sinds de beursgang uitgegroeid tot een gevestigde waarde op de Europese biotechmarkt met een stevig trackrecord en goede reputatie. “ThromboGenics is als Europees highprofilebedrijf met een marktkapitalisatie van meer dan 500 miljoen euro een uitzondering”, zegt Rudy Dekeyser, de co-algemeen directeur van het VIB. “Je merkt in de sector dat het bedrijf gekoesterd wordt, ook door analisten.”

In het buitenland wordt ThromboGenics met de nodige egards behandeld. Zo won het vorig jaar de felbegeerde Scrip Award voor licentieovereenkomst van het jaar, en viste het slechts nipt achter het net in de verkiezing van biotechonderneming van het jaar. ThromboGenics kreeg de prijs voor zijn lucratieve deal met partner BioInvent voor een potentieel kankermedicijn. De rechten werden verkocht aan het Zwitserse Roche, dat in ruil mijlpaalbetalingen en royalty’s biedt. Dit jaar is ThromboGenics kandidaat-winnaar voor het managementteam van het jaar.

ThromboGenics bewees ook zijn veerkracht door in volle crisis stand te houden, terwijl zowat de hele biotechsector klappen kreeg. Een kapitaalverhoging van 42 miljoen euro woog nauwelijks op de aandelenkoers.

Het kroonjuweel is microplasmine tegen oogaandoeningen, dat zo beloftevol is dat CEO Patrik De Haes besliste om de ontwikkeling, lancering en verkoop in eigen huis te houden. Die luxe kunnen niet veel biotechbedrijven zich veroorloven.

Weinig waarnemers geloven dat het nog verkeerd kan lopen voor microplasmine. “Alle data wijzen in de goede richting. Ik ben er behoorlijk gerust in”, zegt Dekeyser. “Het is ook vrij rechttoe rechtaan. We hebben het hier niet over complexe stamceltherapie, maar over een vrij mainstream product voor regelgeving, marktintroductie en terugbetaling.”

De goedkeuring wordt volgend jaar verwacht. Zonder ongelukken komt de eerste omzet in 2012 binnen. Die inkomstenstroom kan naar schatting 500 miljoen euro per jaar opleveren. En intussen wordt microplasmine voort ontwikkeld voor gebruik bij twee andere aandoeningen.

ThromboGenics wordt regelmatig genoemd als mogelijke overnameprooi, hoewel De Haes liefst het groeipotentieel van ThromboGenics wil ontginnen. “Met de koppigheid die Patrik en Désiré eigen is, geloof ik dat het bedrijf een heel grote kans heeft om nog een hele tijd standalone te blijven. En zeker zodra het bedrijf inkomsten uit de verkoop van microplasmine begint te genereren”, zegt Dekeyser.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content