Geurige nostalgie

Sigaren roken is als kunst bekijken of muziek beluisteren: hoe meer men ervan weet, hoe meer men ervan kan genieten. We werpen een blik achter het rookgordijn van een van Europa’s meest befaamde sigarenhuizen: P.G.C. Hajenius in Amsterdam.

Sigarenzaak Hajenius is gevestigd in een prachtig authentiek art deco pand in hartje Amsterdam, vlakbij het water, niet ver van de hoertjes en op een boogscheut van het betere commerciële centrum. “Thank you for smoking,” lezen we op de deur van de klimaatkamer. Het huis P.G.C. Hajenius is in Nederland de sigarenspecialist bij uitstek, al bijna twee eeuwen lang.

Maar de bekendheid van het huis reikt veel verder. Japanners, Amerikanen, Britten, noem maar op: elke sigarenroker die van of naar Schiphol onderweg is, stapt bij Hajenius binnen. Of hij laat zijn boden dat doen. Want achteraan in de winkel bestaat een hele wand uit smalle kluizen, ‘private lockers’ zoals dat heet: sigarenkluizen met de perfecte temperatuur en de ideale vochtigheidsgraad. Op elke kluis prijkt een zilveren naamplakkaatje: Z.K.H. Prins Bernhard, J. Des Bouvrie, H. Wiegel,… Harry Mulisch heeft geen kluis, maar is wel een vaste klant. Als pijproker, weliswaar – want ook in pijpen en pijptabak geniet Hajenius een niet te evenaren reputatie.

“Onze pijpengamma is erg groot,” zegt Dik Nooy die al 33 jaar verkoper is bij Hajenius. “En natuurlijk hebben we een spiegel. Dat is zeer belangrijk: een pijp moet bij de eigenaar passen, bij zijn gezicht en zijn uitstraling. Inderdaad, ik spreek over mannelijke rokers. Er zijn vooralsnog erg weinig vrouwen die de pijp roken. Bij sigaren is die evolutie anders. Steeds meer vrouwen waarderen de smaak en de rust van een goede sigaar.”

Tabak en koffie

zijn de enige geuren die bij Hajenius te onderscheiden vallen. Deze zaak is een fenomeen, een brok heerlijk ruikende nostalgie. De muren zijn van marmer of hout, het plafond bestaat uit leder. Naar een likje verf moet je in dit pand lang zoeken. “Verf is niet reukloos; we vermijden alles wat een geur heeft,” aldus Nooy. “De optimale sigaar gedijt in een reukvrije ruimte. Vergeet niet dat een sigaar een kwetsbaar, delicaat en volkomen natuurlijk product is. Sterk ruikende stoffen zoals zeep en parfum kruipen er snel in. Chanel N°5 en een Churchill-sigaar, dat gaat niet samen.”

Er komt dus nogal wat groot volk over de vloer bij Hajenius. Dik Nooy: “Wij vinden het prettig om aan hun verregaande eisen te kunnen beantwoorden. Waarnaar zijn ze op zoek? Welke smaak? Welke dikte? Wanneer willen ze van hun sigaar genieten? Wie willen ze een sigaar cadeau doen? Wat voor type is die man? Al die kleine vraagjes leiden naar een bepaalde keuze, naar een bepaalde sigaar, en die is dan de beste. Voor dat moment althans. Want ook het moment bepaalt de keuze van de sigaar: wil je ‘s morgens of ‘s avonds roken? Komt er een onbekende klant binnen, dan is de kans groot dat ik alleen al uit zijn postuur en zijn houding kan afleiden welke sigaren hij komt kopen. De echte havanna’s bijvoorbeeld worden in Europa veelal gerookt door eenzelfde type man: grote heren met een lange mantel, een tikkeltje snob maar dan in de positieve zin van het woord, heren met een statige tred, vaak ook met een hoed op.”

P.G.C. Hajenius heeft alle grote sigarenmerken in voorraad. Het huis biedt ook een brede gamma sigaren die het onder eigen naam laat vervaardigen door de beste sigarenmakers – van de fijne Cigarillo tot de Grand Finale.

Een goede sigaar

bestaat voor de volle 100% uit tabak. Hoe beter de kwaliteit van de tabak, hoe voller het aroma en hoe groter de finesse van de sigaar. Elke sigaar, groot of klein, dik of dun, heeft drie componenten: het dekblad, het omblad en het binnengoed; elk van deze drie componenten vereist een andere tabaksoort. Sigaren uit Cuba (longfillers) scoren nog altijd opperbest, maar er is natuurlijk ook tabak uit Brazilië en Indonesië. Eerder onontgonnen oorden blijken almaar meer veld te winnen: de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen en het Afrikaanse Kameroen.

Het onderscheid tussen long- en shortfillers zit in het binnengoed: bij longfillers bestaat dat louter en alleen uit hele, opgerolde bladeren van hoogstens een paar soorten tabak. Het binnengoed van de shortfiller bestaat uit tabakssnippers. Een typisch voorbeeld hiervan is de Hollandse sigaar. De evenwichtige melange van het binnengoed is bepalend voor de smaak van de sigaar.

Bij P.G.C. Hajenius wordt niets aan het toeval overgelaten. In het midden van de ruime zaak bevindt zich de klimaatkamer. Daar ligt al het fraais uitgestald dat afkomstig is uit het Caribisch gebied; het ruikt er zelfs naar die eilanden, een vochtige warmte waarin het tabaksaroma domineert. Deze sigaren vereisen een hogere vochtigheidsgraad dan andere soorten – maar alle sigaren hebben vochtigheid nodig. Vandaar de zogenaamde ‘humidores’: fraaie houten kistjes met een ingebouwde luchtbevochtiger.

Dik Nooy vertelt het verhaal van een Amerikaan die niet zolang geleden recht van Schiphol naar Hajenius kwam. “De man snakte naar een Cubaanse sigaar; die kan hij in de Verenigde staten niet meer krijgen vanwege de boycot. Hij neemt enkele Cohiba’s en een Montecristo. En nog voor hij betaalt, steekt hij een sigaar op. Heel traag en precies zoals het hoort. Terwijl hij naar zijn kredietkaart zoekt, zie ik hem genieten. Hij rekent af en vraagt mij een taxi te bellen. Dan loopt hij naar buiten, nog steeds helemaal in de zevende hemel. Door het raam zie ik de taxi komen aanrijden. Plots vertrekt zijn gezicht. Al gauw begrijp ik wat er gaande is. Op de achterruit van de taxi prijkt een grote sticker: ‘no smoking’…”

P.G.C. Hajenius bv, Rokin 92-96 in 1012 KZ Amsterdam; tel. (00-31-20) 623.74.94, fax (00-31-20) 638.72.21. Hajenius sigaren zijn ook verkrijgbaar in de betere Belgische sigarenzaak.

TEKST: MARGOT VANDERSTRAETEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content