Gespecialiseerd smeeradvies voor bedrijven

Het Lummense Interoil Trading Company (ITC) profileert zich sinds anderhalf jaar als onafhankelijk ‘olieadviseur’. Geen slechte zet in een markt waar het groeiend aantal producten advies levensnoodzakelijk maakt.

I nteroil is een brandstoffenleverancier uit Lummen die aardig zakendoet in de regio’s Limburg, Vlaams-Brabant, Luik en Antwerpen. Het bedrijf wordt geleid door de familie Nuyts, die via Interhold ook eigenaar is van Schepens (bekistingsoliën en chemicaliën) en Isocoat (coatings). In 1997 kocht Interoil van het Britse Duckhams een exclusieve distributielicentie voor België en Luxemburg. Die belangrijke nevenactiviteit werd ondergebracht in een nieuw bedrijf, Interoil Trading Company (ITC).

Topman Bernard Schutjes: “Het doel was om de activiteiten van Duckhams op de Belgische markt verder uit te bouwen.” Door de malaise in het Britse huis werden die hoge verwachtingen echter gefnuikt. ITC ging daarop systematisch alle olieproducten verdelen die voordien door Interoil aan de man werden gebracht.

Begin 2002 kwam er een strategische ommezwaai. ITC legde zich toe op gespecialiseerd smeeradvies, zowel voor garages als voor de industrie. “Elk bedrijf heeft wel iets te smeren,” zegt Bernard Schutjes. “Als het geen machines zijn, dan wel het wagenpark.” In geen tijd groeide ITC van één naar zes personeelsleden, voornamelijk gespecialiseerde vertegenwoordigers die dagelijks de baan op gaan.

Strengere milieu- en kwaliteitsnormen hebben er de voorbije jaren toe geleid dat het aantal smeermiddelen sterk is toegenomen. Gespecialiseerd advies dat de klant de mogelijkheid biedt bomen en bos van elkaar te onderscheiden, wordt meer en meer een service die bij de verkoop hoort. “Er bestaan heel wat normen voor autosmeermiddelen,” zegt Bernard Schutjes. “De klant verwacht dan ook dat je hem helpt. Bovendien is persoonlijk contact heel belangrijk in deze sector. Als ze je niet zien, kopen ze elders.”

Behalve Duckhams verdeelt ITC ook producten van BP, Castrol en Sunoco, een verscheidenheid die het bedrijf de mogelijkheid biedt zich als onafhankelijke speler te profileren.

Met een verlies van ongeveer 40.000 euro kende het vernieuwde ITC een penibel startjaar. Maar 2003 wordt wél goed, gelooft Schutjes. Naar eigen zeggen moet het omzetcijfer dit jaar verdubbelen, van 750.000 naar 1,5 miljoen euro.

Wouter De Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content