‘Geregeld afstand nemen’

© GF

Erwin Ollivier, de topman van de leasemaatschappij Athlon België, droomt van een verenigd Europa dat een tegenwicht vormt tegen de protectionistische agenda van machtshebbers zoals Donald Trump.

Wat is het beste boek dat u las?

“Ik ben germanist maar heb na mijn studies nog amper een roman gelezen. Ik lees vooral managementboeken. Een boek dat me altijd is bijgebleven is Sink, Float or Swim van Jogi Rippel en Scott Peltin. Om succesvol te zijn, moet je volgens de auteurs totaal in balans zijn: op het gebied van mindset, voeding, beweging, enzovoort. Dat is wat ik van nature altijd gedaan heb. Het boek belicht al die aspecten op een simpele manier.”

Wat had u nooit verwacht?

“Dat de veilige cocon die Europa al decennialang is zo snel in de verdrukking zou komen. Dat is voor mij een slag in het gezicht. De wereld verandert heel snel en de impact op de Europese maatschappij is groot. We hebben heel lang in een luxepositie geleefd.”

Wat wordt onderschat?

“De hefbomen die bedrijven hebben om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Bedrijven zijn de enige motor in de maatschappij die de ruimte en het lef hebben op lange termijn te denken. Te veel bedrijfsleiders zijn daar te weinig mee bezig.”

Wat is de beste film die u zag?

Apocalypse Now van Francis Ford Coppola, een Vietnamfilm uit 1979. Ik zat toen nog op de humaniora. Wij hadden op school een filmforum en na de vertoning was er altijd veel rumoer. Na Apocalypse Now was het muisstil. Het is een film met een sterke boodschap. Je moet geregeld eens afstand nemen en nagaan of je wel het juiste doet, want zodra je midden in de actie zit, wordt alles snel grijs en dus te verantwoorden.”

Waar droomt u van?

“Dat Europa weer zijn plaats in de wereld verovert. Met figuren als Vladimir Poetin, Recep Tayyip Erdogan en Donald Trump is het van belang een machtsblok te hebben dat een tegenwicht kan vormen tegen de nationalistische en protectionistische reflexen. Daarin kan Europa een rol spelen. Het is doodzonde dat de mensen de meerwaarde van Europa niet meer zien.”

Wie of wat wordt overschat?

“De macht van de politiek om uitdagingen aan te pakken. Politici schrijven wel langetermijnambities neer – de kernuitstap, de klimaatakkoorden, de betonstop – maar ze durven de moeilijke beslissingen om daar te geraken niet te nemen. Ze vergeten dat je constant stappen moet doen om resultaten te boeken.”

Erwin Ollivier (56) is de algemeen directeur van leasebedrijf Athlon België.

'Geregeld afstand nemen'
© GF
'Geregeld afstand nemen'
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content