Gerecycleerd design

ECOBIRDY "We wilden aantonen dat je ook met gerecycleerd plastic een hoogwaardig designproduct kunt creëren."

Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. EcoBirdy verdient het label omdat het gerecycleerd plastic gebruikt voor zijn producten. Om een grotere positieve impact op het milieu te hebben richtten de designers Joris Vanbriel en Vanessa Yuan het merk ecoBirdy op. Met hun producten uit gerecycleerd plastic sleepten ze al verscheidene designawards in de wacht.

Met ecoBirdy proberen Joris Vanbriel en Vanessa Yuan plastic producten met een zo laag mogelijke milieu-impact te ontwerpen. “We merkten in onze omgeving dat plastic speelgoed vaak een heel korte levensduur had. Slechts de helft van het plastic wordt gerecycleerd. De rest komt terecht in een verbrandingsoven, in de oceanen of op een afvalberg. Bovendien bestaat slechts 4 procent van de nieuwe producten in Europa uit gerecycleerd plastic. We wilden aantonen dat je ook met gerecycleerd plastic een hoogwaardig designproduct kunt creëren”, vertelt Vanbriel.

“Gerecycleerd plastic wordt normaal vermengd, waardoor je een donkergrijze, weinig aantrekkelijke substantie verkrijgt. Wij wilden een aantrekkelijke variant maken. Daarom sorteren we het plastic niet enkel volgens soort, maar ook volgens kleur. Bovendien laten we de grondstof intacter, waardoor je de vorm en de kleur van het oorspronkelijke materiaal duidelijk blijft zien in onze eindproducten.”

In 2018 bracht ecoBirdy zijn eerste collectie kindermeubilair op de markt. “Om de consumenten te stimuleren om voor gerecycleerde producten te kiezen, zijn onze figuurtjes gebaseerd op bedreigde diersoorten zoals de kiwi en de neushoorn. We ontwikkelden ook een kinderboek en een programma op de maat van scholen. Zo prikkelen we de fantasie van de kinderen”, zegt Vanbriel. EcoBirdy verwerkte al 25 ton gebruikt plastic. De verkoop verdubbelde tijdens de pandemie.

Kers op de taart

EcoBirdy werd eind 2020 opgepikt door de accelerator Start it@KBC om ook producten voor volwassenen te ontwikkelen. Daarnaast klopte Mustela aan voor een samenwerking. Dat merk van babyproducten van het Franse Laboratoires Expanscience wil tegen 2030 koolstofneutraal zijn. “Hoewel ecoBirdy een start-up is en wij zeventig jaar bestaan, vonden we het verhaal van het bedrijf heel geloofwaardig, onder meer door zijn vernieuwende aanpak en de Europese steun die het wist te verzilveren”, vertelt Hilde Weckx, general manager van Mustela België. “Bovendien heeft het net als wij het BCorp-label, dat bedrijven bekroont die streven naar een harmonie tussen de economie, de mens en de planeet. We vinden het ook belangrijk om jonge bedrijven een duw in de rug te geven.”

Gerecycleerd design

Samen zetten ecoBirdy en Mustela in 2020 een inzamelactie op van de flacons van babyproducten bij zo’n 250 apothekers. Die spullen liet ecoBirdy wassen, sorteren en tot stukjes vermalen bij een sociaal maatwerkbedrijf. “De finale producten hebben niet alleen de typische blauwe kleur van Mustela, ze ruiken er ook naar”, zegt Vanbriel. Dat was de onverwachte kers op de taart voor Hilde Weckx. “Tussen 2010 en 2019 heeft Mustela 142 ton plastic en 65 ton karton minder verbruikt.”

25 ton

plastic heeft ecoBirdy al hergebruikt in zijn producten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content