Gerard Walschap krijgt standbeeld in Antwerpen

De Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland (Voka) helpt mee aan de financiering van een standbeeld van schrijver Gerard Walschap (1898-1989).

Ook omdat het zo lang mocht duren, bevat het leven van Gerard Walschap letterlijk alle conflicten en inhouden waaruit de ontwikkeling van Vlaanderen in de twintigste eeuw is voortgekomen,” schreef Frans Verleyen. Het eerbetoon aan de Vlaamse schrijver verscheen in Knack bij het overlijden van Walschap op 25 oktober 1989. Toenmalig hoofdredacteur Verleyen wuifde de auteur uit als “niet gelauwerde Nobelprijskandidaat”. Eerstdaags, vijftien jaar na zijn dood, krijgt Walschap postuum hulde uit onverwachte hoek: van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland (van het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka).

Directeur-generaal Luc Luwel vindt het initiatief van de Kamer niet zo ongewoon: “Tien jaar geleden al hebben we onze schouders gezet aan de creatie en plaatsing van een bronzen standbeeld van Willem Elsschot in Antwerpen. Vergeet ook het beeld van Paul van Ostaijen niet. Het bedrijfsleven heeft altijd al aandacht geschonken aan kunst.”

De koppige Walschap volgde niet bepaald ‘braaf’ het door de goegemeente uitgestippelde pad. Misschien vormde de schrijver van Houtekiet wel een voortreffelijk symbool voor de nood aan durf, inventiviteit en doorzettingsvermogen van de ondernemer? Over het inhoudelijke wil Luwel echter geen uitspraken doen. De Kamer huldigt de kunde en de kunst.

Wellicht loopt de totale kostprijs van het bronzen standbeeld op tot zowat 110.000 euro. De provincie Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap schenken elk 12.500 euro, de stad neemt de sokkel voor haar rekening. Ondertussen is de Kamer op zoek naar sponsors. Binnen een paar weken gaat ook de verkoop van replica’s (2500 euro) en zeefdrukken (400 euro) van start. Beeldhouwer Wilfried Pas, net als Walschap geboren in het Brabantse Londerzeel en verhuisd naar Antwerpen, legt nu de laatste hand aan het werk. Voor de plaatsing blijft het wachten tot het najaar van 2005, na de heraanleg van de Sint-Paulusplaats, waar het beeld een vaste stek krijgt. Luc Luwel denkt al hardop aan plannen om literaire wandelingen te organiseren met ook de beelden van Elsschot (Mechelseplein) en Van Ostaijen (Pottenbrug) op het parcours.

L.D.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content