Gentse vastgoedprojecten worden geboren in Cannes

Gent is de enige Vlaamse stad die dit jaar deelneemt aan Mipim. Zowat 80 % van de recente grote vastgoedprojecten in Gent is in Cannes geïnitieerd, zegt Daniël Termont, schepen van Economie.

Gent heeft een hip jasje aangetrokken. Sinds de heraanleg van onder meer de kaaien in de oude binnenstad oogt Gent – op sommige plaatsen – zeker zo pittoresk als Brugge. In 2005 mocht Gent trouwens officieel de titel voeren van Gezelligste Stad van Vlaanderen.

Niet dat ze daar in Gent nu op hun lauweren rusten. Net als in Antwerpen staan er nog heel wat vastgoedprojecten en stedenbouwkundige ontwikkelingen op stapel. Enkele projecten werden eind vorig jaar voorgesteld tijdens een druk bijgewoonde Vastgoeddag. De herontwikkeling van de site rond het nieuwe gerechtsgebouw bijvoorbeeld. Dat gerechtsgebouw opent nog dit jaar zijn deuren. Het ontwerp van Stéphane Beel en Lieven Achtergael oogt minder spectaculair dan het Antwerpse ‘Vlinderpaleis’, maar is daarom niet minder sterk. Ook de reconversie van de Oude Dokken, een havengebied in het noorden van de stad, kreeg veel aandacht. De havenactiviteiten zijn er weggetrokken – nog meer naar het noorden – en dus is er ruimte voor nieuwe functies. Een gedroomd terrein voor ontwikkelaars van luxeappartementen en lofts, want wonen aan het water is in.

28 financiële partners

De Vastgoeddag is eigenlijk een verlengstuk van de Gentse aanwezigheid op de internationale vastgoedbeurs Mipim in Cannes. Naar aanleiding van de Vastgoeddag werd trouwens een gedeelte van de beursstand opnieuw opgesteld in de inkomhal van het stadhuis. Gent is een ouwe getrouwe in Cannes. “Paul Teerlinck, onze toenmalige directeur economie, heeft Mipim voor het eerst bezocht in 1994,” herinnert Daniël Termont (SP.A), schepen van Economie, zich. “En hij was behoorlijk opgetogen. In 1996 hebben we deelgenomen met een eigen stand. De organisatoren hebben ons toen veel aandacht gegeven. We waren de eerste Belgische stad op Mipim en daar waren ze wel blij mee.”

Mipim groeide al snel uit zijn voegen en uit het Palais des Festivals, en dat vertaalde zich in fors hogere standprijzen. “We hebben de dure standruimte geruild voor een jacht in de haven,” vertelt Termont. “Het grote voordeel daarvan is dat je zelf de catering kunt regelen. En dat scheelt een flink pak in het budget.”

De laatste twee jaar had Gent een stand op zowel de beursvloer als het jacht, dit jaar de SecretLife. Om het prijskaartje voor de stad te drukken, ging men wel op zoek naar samenwerking en financiële inbreng van privépartners. Dat resulteerde in de oprichting van de vzw Flanders Ghent Development Group. De vzw kan voor de editie van 2006 rekenen op de financiële inbreng van 24 partners en vier hoofdpartners. De gewone partners (waaronder de stad Gent maar ook Arcadus, architectenbureau G+D Bontinck, Belim Bouwteam, Besix, Foruminvest, Grontmij…) betalen 10.500 euro. In ruil daarvoor kunnen ze op de boot gasten ontvangen en krijgen ze toegangskaarten en consumptiebonnetjes. Ze kunnen de boot ook gebruiken voor een presentatie of een receptie, maar de catering is dan niet in die 10.500 euro begrepen.

De vier hoofdpartners zijn Optima Financial Planners (de vennootschap achter het Arteveldeproject), NMBS-dochter Eurostation (de belangrijkste partij en grondeigenaar bij de ontwikkeling van het gebied rond het station Sint-Pieters), Voorvennootschap (de publiek-private samenwerking die het project Flanders X-PO voorbereidt) en City-Projects (een Brusselse projectontwikkelaar die een groot residentieel project in Gent plant). De vier leggen elk 25.000 euro in de pot. Bovenop het basispakket mogen ze ook rekenen op een grote ‘zichtbaarheid’.

Kortrijk en Antwerpen haken af

De baten zijn veel moeilijker te berekenen dan de kosten. “Mipim is een beurs van de contacten, niet van de contracten,” zegt Daniël Termont. “We hebben tijdens Mipim nog nooit een contract getekend. Maar zowat 80 % van de recente grote vastgoedprojecten in Gent is wel in Cannes geïnitieerd. Velen associëren Mipim met vakantie en feestjes. Ik kan u echter verzekeren dat het daar hard werken is. Onze agenda’s zitten barstensvol. Als je dat allemaal op het stadhuis wil organiseren, ben je verschillende maanden bezig.”

Intussen is Gent wel nog de enige Vlaamse stad op Mipim. Antwerpen haakte vorig jaar al af. En Kortrijk, al enkele jaren een van de partners in het Gentse Mipimverhaal, laat in deze editie verstek gaan. Een beetje met spijt in het hart, zegt burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V): “We hebben veel projecten aan te kondigen, maar Mipim komt net iets te vroeg. Tegen de maand mei moeten we verder staan en dan organiseren we ook een vastgoeddag. Dat dit een verkiezingsjaar is, speelt ook wel mee. Want het beeld dat Mipim een plezierreisje is op kosten van de stadskas, is snel gecreëerd. Ik blijf erbij dat een deelname aan Mipim heel nuttig is voor een stad als Kortrijk.”

Daniël Termont betreurt de afwezigheid van andere steden, maar bekijkt het ook positief: “Als ik alleen aan Gent denk, is het eigenlijk prima zo. We krijgen als enige Vlaamse stad alle aandacht. Maar eigenlijk is het een ongelukkige situatie. Alle grote Europese regio’s zijn daar aanwezig, Vlaanderen niet. We hebben twee jaar geleden het initiatief genomen voor een Vlaamse of zelfs Belgische samenwerking en deelname. Maar als niemand op de kar wil springen, blijven we ze ook niet trekken.”

Toch lijkt er iets te bewegen aan Vlaamse zijde. Ludo Van Campenhout (VLD), de Antwerpse schepen van Economie, is ook gewonnen voor een gezamenlijke deelname. Hij wil dat ook bepleiten bij zijn Gentse partijgenote en Vlaams minister van Economie Fientje Moerman. Afspraak op de Vlaamse stand tijdens Mipim 2007?

Laurenz Verledens

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content