Gent Jazz Festival

Het voormalige ‘Blue Note Records Festival’ heet voortaan ‘Gent Jazz Festival’. De locatie – De Bijloke in Gent – is dezelfde gebleven. Zo ook de opsplitsing in twee luiken. Van 10 tot 13 juli komen de meer traditionele jazzstromingen aan bod; van 17 tot 20 juli wordt ruimte geschapen voor fusion en aanverwante muziekvormen.

Wie vorig jaar Wayne Shorter aan het werk zag, is er nog steeds lyrisch over. Tot Shorters wapenfeiten behoren enkele rasechte klassiekers op het Blue Note-label, zoals ‘Speak No Evil’, ‘Adam’s Apple’ en ‘Juju’, zijn golvende saxsolo’s in het tweede Miles Davis Kwintet en de meer etherische saxgeluiden die hij smeedde in de baanbrekende fusionband Weather Report. Op zondag 13 juli staat hij in Gent met een kwartet. Hij wordt begeleid door jonge en enorm getalenteerde muzikanten die, samen met Shorter, kiezen voor een avontuurlijke richting.

In het bewierookte tweede Miles Davis Kwintet beroerde (naast Shorter op sax, Tony Williams op drums en Ron Carter op bas) Herbie Hancock de toetsen. Deze muzikale duizendpoot opent het festival op 10 juli met een zevenkoppige bezetting. Ook Hancock heeft een aantal classics op het Blue Notelabel (zoals ‘Takin’ Off’, ‘Maiden Voyage’ en ‘Empyrean Isles’) maar hij schreef ook filmscores, kende in de jaren tachtig een ware hit met de single ‘Rockit’ en werkte samen met hiphop- en technoartiesten. Dit jaar won hij de Grammy voor beste plaat met ‘The Joni Letters’, een hommage aan Joni Mitchell.

Over zangeressen gesproken. Diana Krall anyone? Deze pianiste en zangeres, ook bekend als mevrouw Elvis Costello, leerde aanvankelijk klassieke piano maar oefende tevens met platen van Miles Davis, Bill Evans en Keith Jarrett. Diana Krall brak door met haar hommage aan Nat King Cole. Ze vertolkt ook eigen werk en jazzstandards.

Gitarist Pat Metheny heeft de reputatie een harde werker te zijn. Hij speelt tussen 120 en 240 concerten per jaar. In Gent maakt hij met een trio zijn opwachting. We tippen nog de Italiaanse saxofonist Stefano Di Battista en uiteraard wordt in het eerste luik van Gent Jazz veel ruimte gelaten aan talent van eigen bodem, onder meer het Bert Joris Quintet, Flat Earth Society en de gitarist Pierre Van Dormael.

VAN 10/7 T/M 20/7, BIJLOKESITE, GODSHUIZENLAAN/BIJLOKEKAAI, GENT, www.gentjazz.com

IN TRENDS VAN 17/7 GAAN WE IN OP HET TWEEDE LUIK VAN GENT JAZZ FESTIVAL.

Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content