Gemeente met twee gezichten

De lanen rond het Josaphat-park hebben een benijdenswaardige reputatie. Dat kan niet gezegd worden van het noorden van de gemeente, waar de buurten duidelijk minder fraai zijn, maar toch een hernieuwde belangstelling genieten.

Halverwege tussen het Navo-hoofdkwartier en de Europese wijk gelegen, is het Josaphat-park de trots van de gemeente Schaarbeek. Omheen het park liggen fraaie lanen, omzoomd met bomen en bezaaid met herenhuizen waarvan de prijs, die de jongste jaren aanzienlijk gestegen is, gemakkelijk meer dan 300.000 euro kan bedragen. Het gaat dan om huizen in de rij met een bewoonbare oppervlakte van meer dan 200 m2 en doorgaans met vier slaapkamers.

“De wijken die een opgang beleven, liggen tussen het park en het gemeentehuis op het Collignonplein; we hebben het dan over de Louis Bertrandlaan, de Voltairelaan en de Rogierlaan. De buurten die nog goed in de markt liggen zijn die rond de Generaal Eisenhowerlaan, de Eugène Demolderlaan, de Plaskysquare en de Diamantlaan. Die lanen genieten een grote naamsbekendheid bij het publiek. In de parallel lopende straten hebben de huizen niet meer dezelfde waarde. In Schaarbeek bestaan er zelfs sterke prijsverschillen binnen dezelfde wijk en zelfs per straat,” zo constateert Caroline Théate van de Compagnie Immobilière de Schaerbeek.

Ten oosten van het Josaphat-park, in de Kapucijnbloemenlaan, Mimosastraat, Hyacintenlaan, Azalealaan en Freesiadreef, hangt aan grote stadswoningen en herenhuizen in stijl al snel een prijskaartje van meer dan 300.000 euro. “De overwegende tendens bij de vraag is steeds dezelfde: een klein opbrengsthuis met twee of drie appartementen en te renoveren in de prijsklasse van 200.000 tot 250.000 euro. Die huizen zijn niet gemakkelijk te vinden. Jongeren zien er een kans in om er zelf te kunnen wonen en een deel te verhuren. De mensen kopen ook oude huizen op om de binnenkant te zuiveren. Er bestaat ook een tendens om tussenwanden uit te breken om zo meer leefruimte te scheppen. Heel wat mensen zijn ook op zoek naar de perfecte kleinere eengezinswoning met tuin in de prijsklasse van 150.000 tot 200.000 euro. Die zijn eveneens niet gemakkelijk te vinden,” aldus Caroline Théate.

Caroline Théate heeft overigens de indruk dat de prijsstijgingen niet zo spectaculair zijn als in 2002: “De huurprijzen vertonen de jongste vijf à zes maanden zelfs een zekere neiging om te dalen omdat er te veel goederen te huur staan. De huurders zijn ook steeds veeleisender als het over de afwerking gaat. Op dit ogenblik hebben de meeste huuraanbiedingen betrekking op appartementen met één slaapkamer.”

Opfrissing van de noordkant

In het noorden van de gemeente (die in het totaal ruim 106.000 inwoners heeft op 8,1 km2) geniet alvast het Helmet-kwartier niet dezelfde benijdenswaardige reputatie, evenmin als de wijken aan het Liedtsplein en het Noordstation. De gemeente neemt niettemin een aantal initiatieven, onder meer via de wijkcontracten, om de weg- infrastructuur en de gevels te verbeteren. Een openbare enquête in verband met het bijzonder bestemmingsplan Gaucheret werd zopas afgesloten. Dat dossier heeft betrekking op het gebied tussen de Helihavenlaan en het Gaucheretplein in het noorden, het Solvayplein in het zuiden en de Rogierstraat en de Albert-II-laan in het westen.

Daarnaast heeft de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor Brussel een project gelanceerd voor de wederopbouw van de stadskanker die gevormd wordt door verschillende verlaten gebouwen aan de Paleizenstraat. Die zullen moeten plaats- maken voor twee appartementsgebouwen en een gemeenschappelijke groene ruimte.

Diane Adam, de zaakvoerster van het agentschap Immo Style-Immo Lofts, wijst op het succes van de commercialisering van nieuwe lofts in het Paviljoen-project, gelegen op de hoek van de Paviljoenstraat en de Van Schoorstraat in het uiterste noorden van de gemeente. “De eurocraten zijn tuk op de grotere ruimten in eigenzinnige industriële gebouwen die in de buurt van een metrostation en niet te ver van het centrum liggen,” besluit ze.

Philippe Tomberg

“In Schaarbeek bestaan er sterke prijsverschillen binnen dezelfde wijk en zelfs per straat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content