‘Geloof in je zaak’

Kristine Duyck is een Vlaamse expat in Zwitserland, en dat al sinds 2004. Michel Vermaerke is gedelegeerd bestuurder van Febelfin, de vertegenwoordiger van de financiële sector in ons land. Hij neemt voor de tweede keer deel als mentor aan het project Young Leader, Inspiring Mentor.

KRISTINE DUYCK (36) – MICHEL VERMAERKE (53)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

KRISTINE DUYCK : “Ik ben sinds vier jaar verantwoordelijk voor de digitale IT-transformatie van de businessunit Group Travel bij Kuoni, een internationale onderneming in de toeristische sector. Ik werk in onze hoofdzetel in het Zwitserse Zürich. Met zestig kantoren wereldwijd boeken elk jaar zowat 1,2 miljoen mensen bij ons hun reis. Er komt nogal wat werk kijken bij die boeking. Ik leid het project dat daar verandering in brengt.”

MICHEL VERMAERKE : “Ik ben gedelegeerd bestuurder van Febelfin, de vertegenwoordiger van de financiële sector, maar daarnaast oefen ik ook allerlei mandaten uit die met die functie te maken hebben. Voorts kan u me ook terugvinden in het verenigingsleven; zo ben ik onder andere voorzitter van het Klarafestival en van de Gentse Floraliën. Daarnaast maak ik ook graag tijd vrij voor de zorgsector.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

KRISTINE DUYCK : “Het is mijn job om onze mensen inhoudelijk te sturen en vooral ook te motiveren om elke dag het beste van zichzelf te geven. Typisch voor een IT-project is de complexiteit en de frustratie die erbij komt kijken. Naast de ondersteuning in het bedrijf, zocht ik daarom ook naar een extern rolmodel dat me daarin kan bijstaan. Ik wilde graag een spiegel voor bepaalde opvattingen en ideeën rond carrière.”

MICHEL VERMAERKE : “Ik heb zelf het geluk gehad om op jonge leeftijd meerdere wijze mentoren in binnen- en buitenland te hebben gehad. Zij lieten niet enkel een diepe indruk op me na, maar ze waren ook een inspiratie voor het leven. Het waren soms strenge en veeleisende leermeesters, maar ze hebben me veel bijgebracht over normen, waarden en professionalisme. Het is dan ook normaal om zelf een gelijkaardige rol op te nemen.”

Wat hebt u tot dusver geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

KRISTINE DUYCK : “Michel heeft het belang van interne coherentie extra in de verf gezet. Dat wil zeggen: geloof in je zaak, dan breng je vanzelf de moed en overtuiging op om je plannen uit te voeren. Het is een sleutel tot succes, maar ook tot zelfrelativering. Voorts heb ik ook van hem het belang geleerd van het hebben van de juiste man op de juiste plaats in je organisatie. En niet het minst heb ik een paar toffe vrienden gevonden.”

MICHEL VERMAERKE : “Wie leert het meest: de mentor of de jonge leider? Als mentor leer je een nieuwe generatie kennen, maar allemaal hebben ze dezelfde vragen als wij op hun leeftijd: zijn we goed bezig? Wat zijn de grote keuzes en hoe maak ik die? Als mentor probeer je in een open dialoog de jonge leider tot nieuwe inzichten te brengen, die een goede inschatting mogelijk maken van de eigen talenten, mogelijkheden en uitdagingen.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

KRISTINE DUYCK : “Elke dag is anders, meestal heel stresserend maar ook heel belonend. Ik probeer nu nog meer dan vroeger elke dag na te denken over wat in een situatie belangrijk is en wat ik probeer te bereiken. Ik word vaak met moeilijke menselijke reacties geconfronteerd. Ik probeer nu ook de achterliggende redenen op te sporen om zo tot een betere oplossing te komen.”

MICHEL VERMAERKE : “Je komt allebei verrijkt uit de ervaring. Omdat dit mijn tweede deelname is aan het project, is er voor mij ook de extra uitdaging om mijn rol als mentor op een coherente manier in te vullen. Het verplicht je om na te denken over je toegevoegde waarde en hoe je met je organisatie, mensen en uitdagingen omgaat.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd?

Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content