GELEID DOOR HET LICHT

Nog meer verschuivingen in de sector van het licht. Jozef Slaets, gedelegeerd bestuurder van Zumtobel Benelux en Zumtobel Staff France, is de nieuwe vice-president – verantwoordelijk voor West- en Zuid-Europa – van Zumtobel Staff, de Oostenrijkse specialist in utilitaire verlichting en tevens matrijzenbouwer. De Antwerpse lichtfanaat zetelt vanuit deze functie ook in het directiecomité van de internationale groep, die kan bogen op een geconsolideerde omzet van 20 miljard frank. Wereldwijd telt hij 3800 medewerkers. Het dagelijks bestuur van de vestiging in Puurs wordt overgedragen aan een werkgroep onder leiding van Jan Stoops.

Na zijn studies macro-economie en marketing management aan het IPO te Antwerpen start Jozef Slaets (47 j.) in 1972 zijn carrière bij het studiebureau ENI uit Aartselaar. Als ontwerptekenaar krijgt hij de opdracht verlichtingsinstallaties uit te werken voor Elma. Sindsdien laat het licht hem niet meer los. Drie jaar later stapt hij over naar deze Antwerpse groothandelaar en wordt afdelingshoofd van de technische verlichting. Op een beurs maakt hij kennis met Walter Zumtobel. De stichter en voorzitter van de Oostenrijkse lichtfabrikant – bekend vanwege onder meer zijn designproducten – vraagt hem een Belgische vestiging op te starten. Na een half jaar wikken en wegen waagt Slaets de stap en richt op 1 mei 1980 Zumtobel Benelux op in zijn Mechels appartement.

Met succes. Vijf jaar later steekt hij de grens over naar Breda (Nederland). In 1988 verhuist Zumtobel Benelux naar een eigen complex op de kmo-zone Pullaar in Puurs. Intussen groeit het bedrijf uit tot nationaal marktleider van lijnarmaturen en elektronisch gestuurde lichtmanagementsystemen met een omzet van 960 miljoen frank en 53 medewerkers. Slaets (trots): “Jaarlijks stijgt onze omzet met minstens 15%. Wij zijn het enige filiaal van de groep dat nooit verlies heeft geleden.” Nog dit jaar breidt de onderneming uit met een nieuwe toonzaal in een zwarte toren, waarin lichtsimulaties kunnen worden berekend. De totale investering, inclusief inrichting, bedraagt 70 miljoen frank.

Aan vermaarde klanten ontbreekt het Zumtobel alvast niet. De referentielijst is oogverblindend: Katoennatie (Antwerpen), Agfa Gevaert (Mortsel), Nike distributiecentrum (Laakdal), Atlas Copco (Wilrijk), Sabena (Zaventem) tot zelfs het Guggenheim Museum (New York) en het Louvre (Parijs).

Stapsgewijs breidde Slaets zijn activiteiten uit. Sinds vorig jaar is hij topman van het Franse filiaal van de groep. Deze lente kreeg hij de bevoegdheid over heel West- en Zuid-Europa. In zijn vrije tijd is de Antwerpenaar een fanatiek zeiler en skiër.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content