GEEN WATER IN DE WIJN

Cathy Sabbe (44 j.), vandaag administrateur van Kredietbank Luxembourg, ‘conseiller du commerce extérieur de Belgique’ en ‘master of comparative law University of Michigan’, krijgt er nog een taak bovenop en wordt ook ‘présidente de la Chambre du Commerce Belgo-Luxembourgeoise en France‘. “Het verging de Chambre al een tijdje minder goed,” zegt de Kortrijkse Cathy Sabbe in nauwelijks bedekte termen. “Er was een gebrek aan interne dynamiek, te weinig leden, te weinig handelsbevorderende initiatieven, en ze was verlieslatend. Mijn opdracht is dus relatief zwaar, maar dat maakt hem ook aantrekkelijk.”

“Sinds een jaar werk ik mee achter de schermen om het schip drijvende te houden,”, zegt ze. Dat verklaart hoe het komt dat ze na amper een week als ‘président’ al een directeur heeft benoemd – Dominique Coeckelbergh – om de Chambre nieuw leven in te blazen. “Op twaalf maanden tijd zijn we erin geslaagd het ledenaantal te verdubbbelen, naar ruim 200 betalende bedrijven. Qua lidmaatschap geven we de absolute voorkeur aan de Franse filialen van Belgische groepen, omdat deze nu eenmaal dichter bij Parijs en de Franse markt staan. Maar we gaan ook verder dan dat: we helpen bij de voorbereiding van handelsmissies of geven voorlichtingsseminaries over de Franse markt in België.”

Na haar huwelijk met de Fransman Jean Guyon, eigenaar van een vignoble annex chateau rond Bordeaux, is Cathy Sabbe uitgeweken naar de oevers van de Seine. Ze is afkomstig uit Kortrijk. Vader Jan Sabbe was stichter van het tapijtenbedrijf Prado, moeder was een nazate van het geslacht Van De Wiele (weefgetouwen). Na haar studie in de rechten (Leuven, Michigan) torste Cathy Sabbe, als oudste dochter, de Prado-erfenis van 1977 tot 1990. Als Prado in dat laatste jaar wordt overgenomen door Associated Weavers krijgt ze prompt een zitje in de raad van bestuur. Na de verkoop van Prado deed ze wat je van een echte onderneemster verwacht: ze nam een adempauze en ging opnieuw de investeringstoer op. Zo deed ze onder meer haar intrede bij Almanij en bij Asphales, nu eens als zuiver financier dan weer als volwaardig bestuurder. Van de hobby van haar man (cultiveren van wijn) maakt ze al jarenlang een bijberoep: wie in de betere Belgische restaurants wijn van Château Rolland de By op tafel ziet verschijnen, weet dat Cathy Sabbe in de buurt is geweest.

Cathy Sabbe is gehuwd en moeder van twee kinderen. Haar passie voor boeken is een constante in haar leven. Ook voor kunst en opera toont ze heel wat interesse. En haar roots, die in Zuidwest-Vlaanderen liggen, wil ze nimmer verloochenen. Het beheersmandaat in de Kortrijkse Kamer van Koophandel ligt haar na aan het hart, evenals het lidmaatschap van de Vlaamse club De Warande in Brussel. En of ze nog een geheime wens heeft? Cathy Sabbe: “Ja, een veelbelovende kmo uit West-Vlaanderen een stevige steun in de rug geven. Als consulente of als medefinancier.” Indien niet ernstig, zich onthouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content