‘Geen reden tot paniek’

Beleggen in Europese aandelen blijft interessant, zeggen de beheerders van de Europese-aandelenfondsen van La Financière de l’Echiquier, Amundi en J.P. Morgan.

Sinds begin dit jaar hebben de aandelenmarkten een forse daling ingezet. Maar de beheerders van Europese-aandelenfondsen maken zich over het algemeen weinig zorgen. “De omstandigheden blijven gunstig voor Europese beurzen”, stelt Jean-Charles Belvo, de beheerder van het fonds Echiquier Major. Ook Vincent Juvijns, een strateeg van J.P. Morgan Asset Management, bevestigt dat hij sterk overtuigd blijft van Europa. “De bedrijven kunnen hun dividend zonder problemen handhaven, wat een basis voor de markt moet vormen. De correctie van de voorbije weken is vooral een mooie koopkans.”

La Financière de l’Echiquier

Bij La Financière de l’Echiquier is Jean-Charles Belvo geïnteresseerd in ondernemingen die met 5 procent per jaar kunnen groeien. Hij zet vooral in op kwaliteitsbedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen en aandacht hebben voor deugdelijk bestuur. “In een volatiel klimaat is het beter voorzichtig te zijn. Om die reden hebben we het aantal cyclische bedrijven in de portefeuille sterk verlaagd. We weerden ook aandelen waarvan de vooruitzichten er voor 2016 niet aantrekkelijk uitzagen. We hebben een sterke cashpositie, waardoor we kunnen beleggen in bepaalde aandelen als we aantrekkelijke instapmomenten vinden, zonder te proberen tegen de markttendens in te roeien. Enkele van zulke nieuwkomers zijn de cateringspecialist Compass en Sartorius, een fabrikant van laboratoriumuitrusting.”

Onder de belangrijkste waarden van de portefeuille is het Britse Smith & Nephew. Belvo: “Die specialist in medische uitrusting concentreert zich op sportgeneeskunde, endoscopie en orthopedische chirurgie. De omzet moet kunnen stijgen met 6 à 7 procent per jaar.” Ook de Spaanse farma- en chemiegroep Grifols is een belangrijk aandeel in de portefeuille. “We denken dat de winstmarge kan toenemen met 2 procent per jaar. Gezien die verwachte groei, lijkt de koers-winstverhouding van 20 ons aantrekkelijk.”

Amundi

De voorbije jaren heeft Amundi sterk ingezet op indexbeheer en op smart-betastrategieën, die het midden houden tussen actief en passief beheer. Het fonds Amundi Equity Europe Conservative belegt meer dan 500 miljoen euro aan activa. De beheerders bepalen volgens een mathematisch model welke waarden ze in de portefeuille opnemen.

Het beleggingsproces is gebaseerd op een kwantitatieve selectie uit de Stoxx600-index, waarbij de focus ligt op kwaliteitsbedrijven met lage schulden, een hoge kasstroom en een sterke rentabiliteit. “We beperken ons tot de beste 200 bedrijven op basis van kwantitatieve scores”, legt Frédéric Hoogveld uit. “De portefeuille belegt in 80 à 100 aandelen, die een gewicht tussen 0,25 en 2,5 procent hebben.” De beheerders kunnen de portefeuille herpositioneren volgens hun inschatting van de marktomstandigheden. “We optimaliseren de samenstelling geregeld op basis van de verwachte volatiliteit”, zegt Hoogveld.

“Ons doel is een positief rendement halen en het risico op verliezen beperken. Daardoor hebben we op lange termijn beter gepresteerd dan de index.” Sinds zijn lancering begin 2009 is het fonds Amundi Equity Europe Conservative gestegen met 159 procent. Dat is 45 procent beter dan de MSCI Europe-index. Het fonds kreeg daarvoor een vijfsterrenrating van Morningstar.

De portefeuille is belegd in aandelen met een beperkte volatiliteit, zoals consumptiewaarden, en in kwaliteitsbedrijven met lage schulden, zoals technologieondernemingen. Volatiele waarden zoals financials en de energiesector zijn in de minderheid. “In een deflatoire context laat je bedrijven links liggen waarvan de schulden structureel stijgen naarmate de prijzen dalen”, zegt Hoogveld. “Wij denken dat ons fonds in volatiele omstandigheden over goede troeven beschikt.”

J.P. Morgan Asset Management

De Angelsaksische vermogensbeheerder J.P. Morgan Asset Management biedt een uitgebreid gamma fondsen die beleggen in Europese aandelen, waarvan enkele vier Morningstar-sterren hebben. Na het fonds J.P. Morgan Europe Equity Plus, dat gesloten is voor nieuwe inschrijvingen sinds het de grens van 4 miljard euro aan activa heeft bereikt, is J.P. Morgan – Europe Dynamic het belangrijkste Europese fonds van deze vermogensbeheerder. Het beheert 1,7 miljard euro aan activa.

Het product integreert verscheidene strategieën. “Wij brengen in dat fonds de beste ideeën van onze teams samen – bijvoorbeeld zowel smallcaps als groeiaandelen”, zegt Jon Ingram, de beheerder van de fondsen J.P. Morgan – Europe Dynamic en J.P. Morgan – Euroland Dynamic. “Als de volatiliteit op de markt toeneemt, laten we de portefeuille steeds minder afwijken van de referentie-index.”

“Op dit moment zijn de vooruitzichten interessanter voor ondernemingen die profiteren van de stijging van de consumptie in Europa, zoals de vastgoedgroep Barratt en de luchtvaartmaatschappij Ryanair.” Jon Ingram staat om dezelfde reden ook positief tegenover meer cyclische waarden, zoals de Franse autofabrikanten. Ook Aperam of BNP Paribas behoren tot zijn favorieten. “We streven er vooral naar om value traps te vermijden – aandelen die goedkoop zijn om een goede reden. Om aandelen met een sterk groeipotentieel binnen te halen, zijn we bereid een hogere ratio te betalen dan de markt. Wij blijven voor de bedrijven een winstgroei van 7 à 8 procent over het hele jaar verwachten.”

Frédéric Dineur

“De correctie van de voorbije weken is vooral een mooie koopkans”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content