Geen koopjes op Mipim

Verleden week, vrijdagmorgen in Cannes. Ooit was dit het moment waarop de habitués een uitgebreide toer maakten op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes. De laatste uren waren immers een rustig moment om de verschillende stands te bezoeken. Maar vorige vrijdag lag de beurs er desolaat bij. En dat kenmerkte de hele week. Het aantal bezoekers in Cannes is met de helft gedaald in vergelijking met het topjaar 2008.

Ook het aantal exposanten is gevoelig afgenomen. Het strand, dat vroeger nog ruimte bood aan ettelijke vierkante meters stands, bleef leeg. Het Midden-Oosten, ooit een enorme commerciële machine, is op Bahrein en Egypte na compleet afwezig. De Russische patsers en hun blondines bleven ook thuis…

“Kortom: je voelde de crisis fysiek”, besluit Gerard Depuydt, commercieel directeur van het Limburgse bouwbedrijf Kumpen. “Ik heb de vastgoedcrises meegemaakt in 1972, 1979 en aan het einde van de jaren tachtig. Maar die van vandaag is de ergste. Geen enkele aannemer doet het goed. Ik hoor bij heel wat collega’s dat ze nog teren op het orderboekje dat ze de vorige jaren volschreven. Na de zomer gaapt er bij velen een zwart gat. Ik zie geen verbetering voor 2014. Toch stemt het me gunstig dat het aantal Belgen hier redelijk stabiel bleef.”

Dat laatste is ook de vaststelling van vastgoedadvocaat Rudy Nauwelaerts (Stibbe). “België is een kleine economie, dus wie business zoekt moet ook naar het buitenland kijken”, weet hij. “Dat het aantal Belgen stabiel bleef, komt omdat wij nooit de hype hebben gekend zoals in andere landen. De terugval is dan ook minder sterk.”

Vanhaerents is een graadmeter voor de stemming op de vastgoedmarkt. “Ik moet je teleurstellen”, klinkt het bij de bouwonderneming. “Het aantal grote vastgoedtransacties in voorbereiding is zero, dus zie ik geen rooskleurige toekomst. Niet dat we geen werk hebben, overigens. Door de crisis neemt het aantal geschillen en herstructureringen van projecten toe. Ook het aantal insolventiedossiers is danig gestegen.”

Ook architect Jean-Michel Jaspers (Jaspers-Eyers & Partners) is, in tegenstelling tot de collega’s van Assar (zie kader), pessimistisch. “Voor de tweede helft van het jaar heb ik er geen goed oog in”, zucht hij. “Wat me ook verbaast in de negatieve zin is de beperkte aanwezigheid van promotoren op Mipim. Zij zijn nochtans de motor van de vastgoedmarkt. Dat zette een domper op deze Mipim.”

Toch zijn er ook positieve signalen. Dirk De Pauw, CEO van Montea: “Heel wat kopers zijn teleurgesteld omdat er geen koopjes waren op deze Mipim. Die hebben hun kans gemist, want een half jaar geleden waren de prijzen inderdaad lager. Een kenmerk op deze Mipim: de zoektocht naar kwaliteit. Wie dat kon bieden, vond wel kopers. En het is een goed teken dat die er weer zijn. Vorig jaar was dat anders.”

De Oostendse promotor Bart Versluys bevestigt: “De verwachte rendementen voor kwaliteitsprojecten bereiken opnieuw normale niveaus. Enkel eersterangsprojecten zijn immers bestand tegen de nog steeds onzekere toekomst. De situatie is dus beter dan een half jaar geleden. Er is weer honger.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content