Geen geboren profeet

Exact een jaar geleden hadden ze er bij staalreus ArcelorMittal nog alle vertrouwen in. Volgens Aditya Mittal, zoon en gedoodverfde opvolger van grote baas Lakshmi Mittal, zou de groei in China, India en Brazilië een groot deel van de toen opduikende moeilijk-heden in de VS wel opvangen. De nieuwe econo-mieën zouden wel voldoende verse staalconsumenten genereren en de totale impact van die kredietschaarste zou al bij al beperkt blijven – aldus de jonge staalprins.

Profetisch zijn de uitspraken allerminst gebleken. Vorige week legde ArcelorMittal ook zijn tweede hoogoven in het Luikse stil. De activiteit in de cokesfabriek wordt gehalveerd en veroorzaakt een tijdelijk verlies van 1400 arbeidsplaatsen. Ook bij ArcelorMittal in Gent wordt opnieuw een van de hoogovens tijdelijk stilgelegd. Wereldwijd schroeft het bedrijf zijn productie in grote mate terug. Over de vooruitzichten blijft de directie van de staalgigant opvallend stil.

Het zit in de familie

Aditya Mittal is de chief financial officer van ArcelorMittal. Vóór de fusie tussen de Arcelor-groep en de Mittal Steel Company – die plaatsvond in 2006 – was Aditya voorzitter en CFO van die laatste. Samen met zijn gezin woont hij in een van de sjiekste wijken in Londen, maar hij denkt er niet aan om naast de Indische ook de Britse nationaliteit aan te nemen. “Een dubbele nationaliteit? Voor mij is dat hetzelfde als twee vrouwen hebben!”

Aditya Mittal kwam in 1997 bij het staalbedrijf van zijn familie terecht, na een korte passage als zakenbankier bij Credit Suisse. Als piepkuiken van 23 werd hij in 1999 aan het hoofd gezet van de afdeling ‘mergers and acquisitions’, toen de staalindustrie aan het begin van een serieuze dip zat. Het eerste project van Aditya was een deal waar een miljard dollar mee gemoeid was. Een ander bedrijf was Aditya echter te slim af en hij zag de prooi aan zijn neus voorbijgaan.

“Dat was de ergste periode uit mijn leven”, zei de jonge Mittal-telg een paar jaar later. De toenmalige inzinking in de staalsector maakte het hem niet gemakkelijker. Aditya probeerde andere bedrijven over te kopen, maar had daarvoor niet de nodige cash. “Een erg rationeel iemand zou toen beslist hebben om te focussen op de interne processen”, aldus Aditya in een interview uit 2005. “Dat is ook wat de rest van de staalindustrie deed. Maar ik was niet bereid om daarin mee te gaan. Ik bleef uitkijken naar opportuniteiten.”

Zo gezegd, zo gedaan. In 2000 al kon Aditya Mittal drie staalbedrijven aan het familiale imperium toevoegen. De toon was gezet en de expansie van Mittal Steel richting Centraal-Europa, Afrika en de Verenigde Staten kon beginnen. Als CFO van Mittal Steel lanceerde Aditya Mittal eveneens het overnamebod op Arcelor, dat voor heel wat beroering zorgde in onze contreien. Concurrenten kunnen zich dus maar beter niet laten misleiden door de wel erg jeugdige looks van Aditya.

Arrogant en ambitieus

In 2008 werd de ambitieuze staalprins bekroond tot ‘European Business Leader of the Future’ door de zakelijke nieuwszender CNBC Europe. Hij is ook lid van onder meer de World Economic Forum’s Young Global Leaders Forum. Voorts is Aditya lid van de International Advisory Board van Citigroup, en bestuurder van de Wharton School in Pennsylvania, waar hij economische wetenschappen studeerde – en afzwaaide met magna cum laude.

Aditya Mittal is zeer gedreven in alles wat met staal te maken heeft. Een voorbeeld. Op de vraag wat de Saturday night-hoogtepunten zijn uit zijn middelbare schoolperiode antwoordt Aditya: “De smelterij van mijn vaders staalbedrijf.” Zijn jonge leeftijd wekt hoe dan ook argwaan op, en door sommigen wordt hij arrogant bevonden. Door zijn omgeving wordt Aditya Mittal omschreven als een klein genie, iemand die luistert naar zijn raadgevers, en ook als een open en bedachtzame persoonlijkheid. De man zou er een humor met weerhaakjes op nahouden – soms striemend. In zijn vrije tijd waakt hij er naar eigen zeggen over niet té veel te pronken met zijn fortuin.

Het duo dat hij met zijn vader Lakshmi vormt, wordt als dodelijk efficiënt ervaren. De oude Mittal staat voor charisma en strategische wijsheid, terwijl de jonge Mittal die formule kruidt met cijferkennis en opera-tionele behendigheid. De zakelijke idolen van Aditya zijn Akio Morita – de stichter van Sony – en Bill Gates. Ook de autobiografie van Larry Ellison, mede-stichter van softwaregigant Oracle, kon hem zeer bekoren. Hét rolmodel voor Aditya is natuurlijk zijn eigen vader. Of die bewondering wederzijds is, en Aditya ooit zijn vader zal mogen opvolgen? Dat zal de huidige crisis ongetwijfeld wel uitmaken.

Aditya Mittal (33)

Is CFO van ‘s werelds grootste staalproducent ArcelorMittal

Gehuwd met Megha, en twee dochters

Vrije tijd: squash, langlaufen, lopen, lezen, gezin

Celine De Coster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content