Geen files meer op de green

GERT MENTENS EN KURT VANDERHEYDEN "Wereldwijd neemt de frustratie over trage spelers op de golfterreinen toe."

Zoals Waze een oplossing biedt voor de files op de weg, wil Whizzgolf de files op golfterreinen doen verdwijnen. “Trage golfers veroorzaken heel wat frustratie”, weten Gert Mentens en Kurt Vanderheyden.

Hoe is Whizzgolf begonnen? “Ik organiseer al sinds 2008 golfwedstrijden voor IT-ers, een tiental per jaar, met soms tot 150 deelnemers”, zegt Gert Mentens, een van de oprichters van Whizzgolf. “De golfclubs maakten zich vaak zorgen over de vele golfers en de files op het terrein. Wereldwijd neemt de frustratie over trage spelers op de golfterreinen toe, zelfs bij professionals. Niemand wacht graag.”

Wat doet Whizzgolf? “Whizzgolf geeft iedere golfer een smartphone met de Whizzgolf-app mee. Die trackt de golfers, beloont snelle spelers en geeft informatie over bijvoorbeeld de afstand tot de hole en tussen de flights“, legt Mentens uit. “Op basis van de binnenkomende GPS-data zie je op het centrale dashboard welke spelers tijd verspillen aan inefficiënt en traag spel. Ze kunnen worden bijgestuurd en krijgen tips om efficiënter te spelen.”

Op welke manier is de tool uniek? “Door kleine acties kun je tientallen seconden winnen per hole”, zegt Gert Mentens. “Doe dat maal 18, en je krijgt een groot verschil. Uit testen blijkt dat spelers tot 20 minuten vroeger klaar zijn. Onze oplossing is bovendien goedkoper dan de tools die premiumclubs al gebruiken. Tegelijkertijd zijn we bereid onze app te verbinden met de software die de clubs al gebruiken om toernooien en andere zaken te organiseren.”

Hoeveel heeft Whizzgolf geïnvesteerd? “We kregen begeleiding van SportUp Boost en imec.istart. De eerste ontwikkelingen kwamen tot stand in een Vlaio-project. We ontvingen 135.000 euro subsidies voor de ontwikkeling van een niet-commercieel model”, zegt Gert Mentens. “In totaal investeerden mijn zakenpartner Kurt Vanderheyden, externe investeerders en ik tot 400.000 euro in het slimme golfplatform.”

Hoe verkoopt Whizzgolf zijn product? “Onze eigen toernooien spelen de hoofdrol om golfclubs te overtuigen. In 2021 zullen we twintig toernooien organiseren met in totaal 2000 spelers”, zegt Gert Mentens. “We vragen aan de clubs om mee te volgen. Zo ervaren ze wat de oplossing voor hen kan betekenen. Onze demo-installatie gaat ook internationaal, naar Nederland, Duitsland en Portugal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content