GEEN FEMINISTE

De directeur-generaal is gerokt, draagt elegante halve laarsjes en schenkt zwierig thee in kopjes van English China. Op de kast groeit een verzameling eendjes. De directeur-generaal is de nieuwe en de tweede vrouw op deze hoge positie bij Generale Bank. Rosa Van Elegem en Nadine Lemaître, directeur-generaal personeelszaken, zijn beiden oud-student van de Ecole de Commerce Solvay. Een statistisch toeval bij de negentien directeuren-generaal van de bank.

Rosa Van Elegem is kwaad over het foute daglicht waarin haar beroep vandaag staat, al geeft zij zonder aandringen toe dat de antibankiersstemming meer aanwezig is in het zuiden van het land. Is zij feministe ? Neen, is het prompte antwoord : “Vrouw-zijn is slechts één variant van de mensen onderling. De jongere generatie heeft helemaal geen last meer met vrouwelijke rechtstreekse chefs.” De vinnige directeur-generaal heeft weliswaar primeurs op haar actief tijdens 31 jaar Generale Bank : zij was de eerste vrouw bij de universitaire stagiairs en de eerste vrouwelijke kantoordirecteur.

Rosa Van Elegem heeft te maken met de loeiende rijkswachtescortes voor en achter de vrachtwagens met waardepapieren en geld. Security is in de huidige situatie van geweld één van haar belangrijke taken. De ontwikkeling van de intelligente koffer die gangsters slechts schilfers in de handen laat volgt Rosa Van Elegem gespannen. Dat zal veel kopzorgen minder betekenen. Rosa Van Elegem : “De veiligheid van de klanten en het personeel is, hoe spijtig ook als teken van het tijdsklimaat, een steeds zwaardere opdracht voor een bank. Het gaat niet alleen over nieuwe wagens, nieuwe begeleiders, nieuwe en sterkere kantooruitrusting, maar ook over de zachte zijde van de veiligheid ; de opleiding van de medewerkers, het bestendig oefenen en testen van aangepaste procedures, de opvang na hold-ups.” Ook andere zorgtaken horen bij directeur-generaal Van Elegem : de centrale organisatie, het zogenaamde Systems Plan en het management van de gebouwen en de uitrusting. Als ontspoorde staalarbeiders de ruiten inslaan van Generale Bank in Tubeke belandt het dossier bij Rosa Van Elegem. Keiharde dingen maar toch dingen die mannen inschatten als, aha, dat is voor vrouwen. Dit is niet zo voor Systems Plan. Hierin zitten opdrachten die buiten de bankroutine en de zorgtaken vallen : de bezinning over de boekhoudarchitectuur van de bank, het bestuderen van de machinale bank de nieuwe geautomatiseerde distributietoestellen , de verspreiding van betaalautomaten enzovoort.

Vijftien jaar was Rosa Van Elegem hoofd carrièreplanning van het leidinggevend personeel, daar denkt zij met liefde aan terug. Bij haar recente promotie ontving ze 400 blijken van sympathie en aanmoediging. Een groot deel van de huidige top van de bank groeide onder haar vleugels. Deze periode werd gevolgd door de opbouw van de afdeling Corporate Investment Banking en het directeurschap van de centrale organisatie van Generale Bank. Excell het moderniseringsplan van McKinsey maalde de centrale cel weg, zij werd nadien opnieuw samengesteld. Door Rosa Van Elegem.

ROSA VAN ELEGEM (GENERALE BANK) Veiligheid wordt één van de prioriteiten voor de nieuwe directeur-generaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content