Geen crisis in durfkapitaal in België

Er is heel wat durfkapitaal beschikbaar, maar in België ontbreekt het wat aan mooie projecten. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Belgian Venture Capital & Private Equity Association (BVA).

Vorig jaar werd ruim 1,1 miljard euro geïnvesteerd in 250 bedrijven. Dat is bijna even- veel als tijdens de hoogconjunctuur van 2006. Het gemiddelde van de jongste vijf jaar is 900 miljoen euro. Ondanks het crisisjaar 2009 deed de sector – verenigd in de BVA – wat van hem verwacht werd: investeren. Dat de cijfers van de BVA hoger afklokken dan gemiddeld komt gedeeltelijk omdat de banken minder risico’s durfden te nemen.

Meer dan geld alleen

De investeringen door de leden van de BVA, zeg maar alle lefgeldverschaffers die in België opereren en hier een kantoor hebben, leverde wel extra investeringspotentieel. Bijvoorbeeld door extra bankfinanciering nadat het eigen vermogen aangedikt werd door de inbreng van kapitaal via BVA.

De hoge investeringsgraad wordt een beetje vertekend door enkele grote deals, zoals CVC in de De Post of Gimv XL Fonds dat in Vandemoortele stapte. De echte dynamiek zit in de kleinere, haast onzichtbare deals. Het aantal durf- en groeikapitaaltransacties tekent voor bijna de helft van de investeringen en bijna 80 procent van het aantal deals.

Koen Dejonckheere en Guy Geldof, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van BVA, wijzen erop dat durfkapitaal geen ‘snel geld’ betekent. “Venture Capital is een betrouwbare langetermijninvesteerder”, zegt Dejonckheere. De termijn ligt tussen drie en acht jaar, waartussen opvolginvesteringen mogelijk zijn. Zowat de helft van de 1,1 miljard euro die vorig jaar in bedrijven werd gepompt, zijn opvolgingsinvesteringen. En wat meer is, de Belgische fondsen hebben significante financiële reserves klaar om snel te investeren.”

“Er liggen enkele miljarden euro’s in buy-outs en honderden miljoenen euro’s in durfkapitaal te wachten om geïnvesteerd te worden in ons land”, merkt Dejonckheere op. De portefeuillewaarde van de Belgische venture capitalsector bedraagt 4,3 miljard euro.

Venture capital verschaft niet alleen geld, maar ondersteunt de bedrijven ook in hun governance en helpt hen bij het bepalen van hun focus”, zegt Dejonckheere. “De sector is volwassen geworden en het is bovendien ons beroep.” De meerderheid van de investeringen wordt vandaag gedaan door spelers die hier opereren. De investeringen door buitenlandse spelers vielen terug, omgekeerd trokken ook minder Belgische spelers de landsgrenzen over. Dat is voor een deel te wijten aan de individuele beperking van de nodige kritische massa.

Alleen een speler als de GIMV kan op Europese schaal meespelen. De focus van de investeringen ligt op toekomstgerichte sectoren, als life science en cleantech. Dat is niet exclusief Belgisch, ook internationaal is dat een focus voor durfkapitaalfondsen (zie kader Green is hot voor private equity).

Aan de exitkant zien we vrij veel desinvesteringen. Dat is logisch in een moeilijker economisch klimaat. De exittransacties waren goed voor een opbrengst van zowat 306 miljoen euro, 346 miljoen in 2008. Het is wel opvallend dat de aard van de exits wijzigt: een verkoop aan industriële partijen zit met 60 procent op een recordhoogte. Beursintroducties of een doorverkoop aan andere fondsen blijven beperkt.

Aan de kant van de fundraising, het ophalen van verse middelen door fondsen, lijkt 2009 een moeilijker jaar. Maar het beeld is deels vertekend door het recordniveau van 2008 toen ruim 700 miljoen euro werd opgehaald. Voor 2009 is dat ‘slechts’ 355 miljoen euro. Het ontbreken aan mooie projecten staat niet meteen garant voor een sexy klimaat waardoor fundraising aantrekkelijker wordt.

Europese regulering

Intussen bekijkt de BVA met argusogen de plannen van Europa over private equity. De Europese Commissie heeft haar pijlen gericht op de sector en wil meer regulering. De BVA is zelf ook vragende partij voor regulering, maar staat huiverachtig tegenover de mengelmoes die Europa maakt van venture capital, private equity en hedgefunds.

“Wij vragen consistentie en kwaliteit, geen bliksemactie”, zegt Dejonckheere. Een uitkomst wordt verwacht via een Europese richtlijn na de zomer, dus onder Belgisch voorzitterschap. “België moet een aantrekkelijk coherent kader scheppen omdat er zal worden geshopt door spelers door de Europese jurisdicties. Maar de sector zelf heeft niet gewacht op Europa en stelde een eigen code op”, merkt Dejonckheere op.

Zowat alle leden van de BVA hebben de zelfreguleringscode ondertekend, waarin transparantie en kwaliteit van het functioneren van de sector centraal staan. Het onderschrijven van de code is een voorwaarde om lid te worden.

OPINIE:Geld zoekt droom, blz. 47

Door Lieven desmet

“Er liggen enkele miljarden euro’s in buy-outs en honderden miljoenen euro’s in venture capital te wachten om geïnvesteerd te worden” Koen Dejonckheere, BAV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content