GEEN BELGISCH FEEST

De Belgische golfsport heeft een merkwaardige week achter de rug. In het Engelse Wentworth raakte Nicolas Colsaerts niet voorbij de cut van het BMW PGA Championship. Een gemiste kans, want de Belg had er de aandacht kunnen vangen van de Britten in het belangrijkste Britse toernooi na de Open.

Helemaal onlogisch was zijn vroege uitschakeling dan weer niet, want Colsaerts liet mentale stoom af na zijn overwinning een week eerder in het Volvo World Golf Championship, waar hij heel lang op de golfbaan had gestaan. Tussen zijn wedstrijden in Casares, de verplaatsing naar Engeland en andere sportieve verplichtingen kon Colsaerts maar zes uur per nacht slapen, terwijl het minimum voor een topsporter acht uur is. “Ik kon me niet voldoende concentreren op de greens van Wentworth, die heel traag waren en een grote inspanning vergden. Maar mijn lange spel was uitstekend.”

De Brusselaar, die zesde is in de Race to Dubai en 34ste speler in de wereld, heeft de bladzijde dan ook snel omgeslagen. Vorige zondag vertrok hij alweer naar de Verenigde Staten, waar hij in Dublin Ohio deelneemt aan The Memorial. Hij reisde dus niet terug naar Brussel om de telegram met felicitaties op te pikken die hij had gekregen van de koning. Het koningshuis heeft de golfsport in België altijd van dichtbij gevolgd. Leopold II stond aan de wieg van de discipline en richtte de Ravenstein in Tervuren op. Koning Boudewijn leerde golfen in de Royal Golf Club en speelde zo goed dat hij deel kon uitmaken van het nationale amateurteam.

Colsaerts – met 65 een van de mederecordhouders van het parcours par 72 – zegt dat het een van zijn favoriete plekken is omdat hij er mooie herinneringen aan overhoudt. “Als kind ging ik daar dagen aan een stuk spelen met mijn vriend Jérôme Theunis. We betaalden 6 euro en kampeerden er als het ware, in plaats van naar school te gaan…”

Vorige week werd op de Ravenstein de Telenet Trophy gespeeld, een manche van de Challenge Tour. De Belgen konden er niet schitteren. De best geklasseerde landgenoot was Hugues Johannes, die twintigste werd, drie slagen onder de par. De volgende Belg was teaching pro Laurent Richard, 68ste en tien boven de par.

De broers Relecom en amateurs van wie veel wordt verwacht, zoals Thomas Detry, raakten niet voorbij de cut. Dat lukte ook niet voor Nicolas Vanhootegem (winnaar van het toernooi in 2007, toen in Waterloo), die zijn job in het onderwijs even op een waakvlam zet om een comeback als golfer te proberen.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content