GEEN ANGST VOOR ALGERIJE

Ronny Stroobandt (42 j.) is de initiatiefnemer van de zopas opgerichte vereniging ter bevordering van de Belgisch-Algerijnse betrekkingen Relal (relaties met Algerije). “Ik wil het veiligheidsaspect niet minimaliseren,” zegt de voorzitter van Relal, “maar anderzijds kan men niet doen alsof dat land van de kaart is gewist.” Stroobandt werkte 13 jaar voor Belgische ondernemingen in Algerije (o.a. voor Nobels-groep, Ives, Van Hool). Sinds 1992 runt hij de eigen onderneming El Amana (20 werknemers) met drie afdelingen : consulting & marketing, informatica en uitzonderlijk transport (tot 350 ton in één massa). Er bestaat wel een overkoepelende Arabisch-Belgische Kamer van Koophandel, maar geen specifieke bilaterale belangenbehartiging. Relal wil die leemte opvullen en telt momenteel acht stichtende leden : Siemens, Brussel ; Extraction de Smet, Edegem ; rederij Flamar, Zeebrugge ; Mol, Hooglede ; LD Spares & Equipment, Oostende ; SOM Logistics, Gent ; de Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen, Gent en tenslotte Stroobandts eigen vertegenwoordigingskantoor in België, SD Consulting & Equipment. Hijzelf woont permanent met zijn Algerijnse echtgenote en zonen in Algiers.

Stroobandt betreurt dat België Algerije al te zeer verwaarloost in vergelijking met de buurlanden Frankrijk voorop, “dat Algerije nog steeds probeert af te schermen als zijn chasse gardée.” Volgens Stroobandt raadt Parijs andere landen aan uit Algerije weg te blijven, maar inmiddels steeg de Franse export naar dat land in ’95 met 20 % (tot 15 miljard Franse frank) tegenover het jaar voordien. “En dat kan niet zonder steun van de Franse banksector en de overheidsverzekeraar Coface, die onze Delcredere inmiddels wel aanmaant zich niet te verbranden aan Algerije. Terwijl Frankrijk opnieuw voor 5 miljard Franse frank leningen van staat tot staat onderschreef. Maar ook de Duitse export klom met 8 %, de Britse dank zij BP zelfs met 37 %.” België viel voor de eerste 11 maanden van ’95 terug op 8,5 miljard Belgische frank (tegen 11 miljard in dezelfde periode van ’94).

“Op politiek gebied is België heel naief, het laat zich door Parijs inpakken,” meent Stroobandt. Van de acht Relal-leden-bedrijven, die in moeilijke omstandigheden in Algerije actief blijven, werken de meeste nog dank zij leningen van staat tot staat en kredieten van Ontwikkelingssamenwerking die in de voorbije jaren werden toegekend in het kielzog van het roemruchte Sonatrach/Distrigas-gascontract uit de jaren ’80. “Nochtans valt er heel wat te doen, onder meer in de landbouwsector, voor de rehabilitatie van fabrieken, de levering van uitrustingsgoederen. Algerije is bijzonder tegemoetkomend voor buitenlandse investeerders die tot 100 % eigendomsrecht mogen hebben, zonder verplicht resident te zijn. Wat de veiligheid betreft, is het dieptepunt voorbij,” zegt Stroobants. “De verkiezing van president Liamine Zeroual bewijst dat de mensen genoeg hebben van het terrorisme. Zij beseffen dat ze misbruikt werden en de situatie is zich sinds begin dit jaar aan het stabiliseren.”

RONNY STROOBANDT (RELAL) België laat zich door Parijs inpakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content