Geef uw rendement een boost

Waar kunt u nog rendement vinden, nu de rente ultralaag is en de volatiliteit op de markten is teruggekeerd? Deze tips helpen u op weg.

Het is gedaan met het mooie weer. Dat beweert Bill Gross, een van de oprichters van Pimco, de grootste beheerder van obligatiefondsen ter wereld. Drie decennia lang zijn de prijzen van obligaties, aandelen en vastgoed blijven stijgen. Maar nu staan we volgens Gross aan de vooravond van een lange periode van zwakke groei en lage rendementen, terwijl de instabiliteit toeneemt. Het is dus verstandig na te denken over uw beleggingsstrategie en die optimaal af te stemmen op uw beleggingshorizon, uw behoeften en uw risicobereidheid.

1. Stel uw winst veilig

“Veel cliënten stellen vragen bij de uitzonderlijke beursprestaties van 15 à 20 procent sinds begin dit jaar”, zegt een private banker die liever anoniem blijft. “Ze vragen zich af of dat zal blijven duren. Wij raden aan hun meerwaarde veilig te stellen. Ze hoeven de markten niet te verlaten, ze kunnen winst nemen op een deel van hun portefeuille. Dat bedrag parkeren ze op een spaarrekening, misschien in afwachting van een aankoop van vastgoed.”

Nochtans moeten aandelen volgens hem hun statuut van standaardbelegging kunnen behouden, aangezien het er niet naar uitziet dat de rente snel weer zal stijgen. “De kaarten voor Europese aandelen liggen goed. De olieprijs is gedaald, de koers van de euro tegenover de dollar is gunstig, de ECB blijft massaal liquiditeiten injecteren en het spookbeeld van de deflatie is weg. Wat er ook gebeurt, aandelen als Nestlé, AB InBev of L’Oréal zijn solide. De kans dat ze over de kop gaan, is vrijwel onbestaand.”

2. Kies uw aandelen zorgvuldig uit

Risico hangt niet noodzakelijk samen met activaklassen. “Een belegger kan ook een zeer defensieve aandelenportefeuille samenstellen”, stelt Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Puilaetco Dewaay. “Omgekeerd kun je bepaalde overheidsobligaties van goede kwaliteit niet langer beschouwen als risicoloze beleggingen. Obligaties die een nulrendement bieden en een lange looptijd hebben, kunnen zelfs gevaarlijk zijn.”

De beste waarden zijn volgens Frank Vranken aandelen van bedrijven die een sterke prijszettingsmacht hebben (zoals Apple) of recurrente dividenden bieden (bpost).

3. Koop obligaties met kortere looptijden

De langetermijnrente is weer gestegen. De staatsbon op tien jaar (OLO) die op 4 juni is uitgegeven, biedt een brutorendement van 0,80 procent, tegenover 0,60 procent voor de vorige emissie. Maar het zal nog veel tijd vergen voor de rendementen opnieuw een niveau van ongeveer 2 procent bereiken.

Daartegenover staat dat een renteverhoging van zelfs maar 1 procent nefaste gevolgen heeft voor obligatiehouders die niet van plan waren hun effecten tot aan de vervaldag aan te houden. Het is nog nefaster als die renteklim gepaard gaat met een stijging van de inflatie (de inflatieverwachtingen zijn gestegen tot 1,3 % en de ECB streeft een peil van iets minder dan 2 % na). “Die beleggers zullen dan echt koopkracht verliezen”, waarschuwt Frank Vranken. “Beleggers die onlangs Duitse Bunds op tien jaar tegen 0,05 procent hebben gekocht, zullen die duur betalen als de inflatie oploopt tot boven 1 procent.”

Wat kunnen ze dan doen? “De rente is de afgelopen twintig jaar structureel gedaald”, oordeelt Thierry Masset, chief investment officer van ING België. “Gezien de zwakke wereldwijde groei, zal daar de komende jaren weinig verandering in komen. Tot voor kort stonden we neutraal tegenover obligaties. Rekening houdend met het historisch lage niveau dat de rente heeft bereikt, raden wij aan obligaties te onderwegen.” Dat doen ook de experts van ABN AMRO.

“Bovendien moet een obligatieportefeuille nu dynamisch worden beheerd”, vervolgt Thierry Masset. “Er moet rekening worden gehouden met alle componenten: het type obligatie (overheids- of bedrijfspapier), het deviezenrisico (euro of dollar) en de looptijd.”

Die looptijd bedraagt gemiddeld 4,5 jaar in de portefeuilles die Belfius beheert. “Dat is gemiddeld één à twee jaar korter dan die van de referentie-indexen die obligatiefondsen gebruiken”, signaleert Michel Hubain, hoofd private banking. “Dat heeft ons in 2014 een beetje geld gekost. Maar rekening houdend met de stijging van de langetermijnrente, zijn we dit jaar goed gepositioneerd.”

4. Verveelvoudig uw rente

Bepaalde grootbanken bieden op een spaarrekening nog amper 0,2 procent rente. In de private banking is het nauwelijks beter: “De basisrente op onze spaarrekening bedraagt 0,10 procent”, vertrouwt een vooraanstaande bankier ons toe. Een aantal banken biedt veel meer. De Ritmo-spaarrekening van bpost geeft 1,60 procent, iets meer dan de Start2Save van KBC (1,50 %). Het enige nadeel van die laatste twee producten is dat de stortingen beperkt zijn tot 500 euro per maand.

Bankdeposito’s zijn gewaarborgd tot een bedrag van 100.000 euro per rekening en per bank. Als u 300.000 euro spaargeld hebt, kunt u die het beste verdelen in drie delen van 100.000 euro en ze spreiden over drie banken.

5. Leen om vastgoed te kopen

De voorbije jaren gaat meer en meer kapitaal naar de vastgoedsector. “Toch treedt vastgoed niet noodzakelijk rechtstreeks in concurrentie met portefeuillebeheer”, zegt Cédric Meuris, adviseur en partner bij DRA Group. “Wij werken samen met private bankers via oplossingen die de aankoop van vastgoed mogelijk maken en tegelijk de papieren activa onder hun beheer laten. Vastgoed blijft een efficiënte investering. De rente is een beetje gestegen, maar blijft interessant ten opzichte van het verleden. Uiteraard moet je die onroerende goederen ook vinden. Voor opbrengsteigendommen wordt dat moeilijk. Wij richten ons vooral op nieuwbouw bestemd voor de verhuur.”

Maar er is een keerzijde. Het kan even duren voor een pand verhuurd is. En er zijn mogelijk wijzigingen aan de vastgoedfiscaliteit op til. De regering-Michel wil die herzien als onderdeel van de taxshift.

6. Investeer in een tak44

Belfius lanceerde de tak44 twee jaar geleden. Het product had daar succes. Het beheerde vermogen bedraagt 1,5 miljard euro. De tak44 combineert de kenmerken van een tak21-beleggingsverzekering (met een gewaarborgd rendement) met die van een tak23 (zonder gewaarborgd rendement en zonder kapitaalwaarborg). Het product is fiscaal interessant, omdat er na acht jaar en één dag geen roerende voorheffing op is verschuldigd. “Een tak44 is een interessant product om een portefeuille mee te diversifiëren”, zegt Michel Hubain van Belfius.

7. Stap in papieren vastgoed

Gereglementeerde vastgoedvennootschappen, de vroegere vastgoedbevaks, zijn het stokpaardje van Frank Vranken. “Ze bieden een nettorendement dat schommelt rond 3,5 procent. Dat is vier keer meer dan dat van lineaire obligaties (OLO) op tien jaar. Bovendien zijn er recurrente inkomsten uit dividenden en vermijd je de beslommeringen die gepaard gaan met fysiek vastgoed.”

Thierry Masset is het daarmee eens. “De Belgische vastgoedbevaks zijn goed beheerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in specifieke niches, zoals woningen, kantoren, opslagplaatsen en rusthuizen. Door investeringen in die bedrijven te combineren, kunnen beleggers de kaart van de diversificatie spelen.”

8. Durf buiten de klassieke paden te treden

Bij doorgewinterde cliënten van private bankers stijgt de zekere vraag naar afgeleide producten zoals opties (putopties bijvoorbeeld) of naar trackers en ETF’s die de indexen volgen en doorgaans minder duur zijn. “We zien ook dat klanten opteren voor individuele levensverzekeringen van het type tak23 met een eenmalige storting, die levenslang een periodieke rente uitkeren”, stelt Philippe Wallez, directeur private banking bij ING België.

9. Koop flexibele fondsen

Veel vermogensbeheerders raden aan in te zetten op gediversifieerde fondsen. Dat is het geval voor Banque de Luxembourg, dat fondsen verkiest waarvan het risiconiveau en het rendement zijn aangepast aan het beleggersprofiel. Ze bestaan uit aandelen en obligaties van hoge kwaliteit en kunnen hun activaverdeling aanpassen aan de marktsituatie. “Bepaalde fondsen halen een hoger rendement dan de geldmarkt, zonder dat ze de voordelen van een defensieve belegging verliezen”, aldus de Luxemburgse bank.

Dat geldt voor de meeste fondsen van Banque de Luxembourg, waaronder BL Fund Selection 0-50, dat in 2014 een meer dan behoorlijk rendement van 6,7 procent heeft gerealiseerd. De belegging in aandelen is beperkt tot 50 procent. Gemiddeld bedraagt het gewicht van aandelen niet meer dan een vierde van de portefeuille.

Bij Puilaetco Dewaay probeert het fonds Richelieu Fd Flagship eveneens de schokken te dempen en te profiteren van langdurige hausseperiodes. Het gewicht van de aandelen in de portefeuille kan variëren van 0 tot 70 procent. Dit fonds, dat werd opgericht in 2011, haalde sindsdien een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 10 procent. Zulke producten kunnen de kern van een defensief vermogensbeheer vormen. Ze zijn voor voorzichtige spaarders ook een interessante toegangspoort tot de beurs.

10. Koop eens een oldtimer

Goede huisvaders die over een klein kapitaal beschikken, kunnen zich ook richten tot de oldtimermarkt om hun rendement op te krikken. Er is een groot aanbod in België en de prijzen gaan in stijgende lijn.

Toch zijn er nog altijd koopjes te doen bij Italiaanse merken als Lancia en Alfa Romeo, en bij Britse merken als MG, Jaguar en Triumph. Een alternatief zijn youngtimers, modellen uit de jaren tachtig, zoals de BMW M3, de Golf GTI Serie 1 of de Mercedes 190E, die na verloop van tijd in waarde zullen toenemen. Zo was een Peugeot 205 GTI uit 1991 in zeer goede staat vorig jaar 2000 tot 3000 euro waard. Vandaag is die waarde gestegen tot 10.000 euro.

Oldtimers zijn beleggingsproducten geworden zoals hedendaagse kunst. Volgens het recente Wealth Report van het consultancybedrijf Knight Frank zal de waarde van oldtimers op vijf jaar zijn gestegen met 140 procent, en op tien jaar met bijna 500 procent.

Sébastien Buron

Flexibele fondsen zijn voor voorzichtige spaarders een interessante toegangspoort tot de beurs.

“De kaarten voor Europese aandelen liggen de komende maanden goed”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content