Geef ons heden onze 675.000 broden

Het familiebedrijf Spiromatic maakt silo’s voor bakkerijen. De tweede generatie zorgt voor een internationale stroomversnelling.

Een retourticket Brussel-Sydney: het is de bedrijfsleiders van Spiromatic al lang niet meer onbekend. De reisinspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Het Australische George Weston Food, de tweede belangrijkste industriële bakkerijgroep ter wereld, bestelde bij Spiromatic vier silo’s van Vlaamse makelij. Die vier torens zijn samen goed voor 360 ton bloem, of net voldoende om zo’n 675.000 broden mee te bakken. Eind mei werden ze vanuit Zeebrugge verscheept naar de andere kant van de wereld.

Spiromatic (12 miljoen euro omzet, 79 medewerkers) is een familiebedrijf in de tweede generatie, met drie broers en één zus aan het stuur: Dirk, Frank, Koen en Ann Dhont. Dat vierspan koos enkele jaren geleden voor een vrij ingrijpende koerswijziging. Voortaan zou het bedrijf zich met zijn kunstsilo’s minder richten op de landbouwsector en meer op de bakkerijbranche. Na de kleinschalige bakkerijen kwamen snel de grote groepen aankloppen. “We hebben ons die ommezwaai nog niet beklaagd”, zegt Ann Dhont, die het financiële en administratieve management voor haar rekening neemt. “De vraag vanuit de markt was manifest aanwezig, terwijl de rentabiliteit in de agrosector op zijn retour was. De rest was een kwestie van voldoende innovatief te zijn.”

Export – van Mexico tot Australië – is essentieel voor de Oost-Vlaamse KMO. Aan elk product wordt zelfs een hurricane proof-label gehangen. Ann Dhont schat dat zowat 70 % van de eindproducten de grens over gaat. Ze wijst op het toenemende belang van Oost-Europa. “Daar moeten we onze inspanningen zo snel mogelijk opdrijven.” Een kleinmazig net van exclusieve vertegenwoordigers helpt overal in de wereld de bakens te verzetten.

Rond deze tijd wordt alles in gereedheid gebracht om de productiehal zowat in omvang te verdubbelen. De investeringsportefeuille zwaait breed open: 800.000 euro staat ingeboekt. “Als we niet groeien, zijn we niet goed bezig”, aldus Ann Dhont. Spiromatic heeft alleen concurrenten in het buitenland.

Karel Cambien

Karel Cambien

Spiromatic maakte een ommezwaai van de landbouwsector naar de voedingsbranche en heeft daar geen spijt van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content