GEDELEGEERD BOUWHEER

Ondernemingen ontdekken de voordelen van projectbouw- management. Deze maand start Bopro in Mechelen met de realisatie van een nieuw verdeelcentrum voor Otto Wolff, een Duitse leverancier van bouwmaterialen.

Otto Wolff, de Duitse leverancier van bouwmaterialen, plant een herlokalisatie van al zijn Belgische activiteiten. Het nieuwe verdeelcentrum (11.000 m2) wordt gevestigd in Park Ragheno, een kmo-zone van de Beherman Group in Mechelen. Een investering van 120 miljoen frank.

Deze maand schakelde Otto Wolff het Everse bedrijf Bopro in als projectbouw-manager. Als wat ? “Gedelegeerd bouwheer,” zo noemt Peter Garré zichzelf. Garré staat aan de basis van Bopro, een jong team van projectbouwmanagers. Hij zegt : “Wij verzamelen voor onze klant, die een pand wenst te bouwen, alle partijen rond de tafel en volgen de werken in detail op. Nu is het zo dat de belangen van de architect of de algemeen aannemer niet altijd met die van de opdrachtgever overeenkomen, zodat deze laatste geregeld met extra kosten of meerwerken wordt geconfronteerd. Door onze bemiddeling zijn termijn, kwaliteit en budget gewaarborgd.”

In Vlaanderen is dit fenomeen nog relatief nieuw. Binnen de activiteiten van de Brusselse bouwpromotor CIP startte Garré in ’88 met een aparte bouwprojectmanagementafdeling. Vijf jaar later kocht hij Bopro over. Vandaag realiseren de negen medewerkers van het bedrijf een omzet van 55 miljoen frank.

Frank Leenders, commercieel afgevaardigde van Bopro : “Bopro Projectbouw Management begeleidt nieuw- en vernieuwbouw van semi-industriële klanten. In een eerste fase onderzoekt Bopro de haalbaarheid en de kostenberekening van het project. Na goedkeuring van de bouwheer geven we een studieteam de opdracht een voorontwerp uit te werken. Vervolgens besteden we de plannen uit aan een architectenbureau en zoeken we gespecialiseerde onderaannemers. Ten slotte volgen we de uitvoering van de werken op de voet. Ons doel : onvoorziene ontwikkelingen tot een minimum beperken.”

Enkele klanten : Paribas, CIP, Canal Properties en Cofinimmo. Op dit ogenblik volgt Henk Heirbaut, technisch directeur van Bopro, de werken aan de nieuwe infrastructuur (5000 m2, kostprijs : 150 miljoen frank) voor onderdelenbedrijf Parts Express in Mechelen op.

Garré : “Onafhankelijkheid is onze troef. Niemand kan aan mijn mouw trekken. Jammer genoeg doen de openbare instellingen nog geen beroep op onze diensten. Met uitzondering van de onroerende leasing, waarbij de bank namens de opdrachtgever een coördinator aanstelt, erkent de wet op de overheidsopdrachten projectmanagement nog niet. Met deze techniek zou de staat nochtans veel tijd en geld kunnen besparen.”

HENK HEIRBAUT, PETER GARRE EN FRANK LEENDERS (BOPRO) Door een gedelegeerd bouwheer in te schakelen, zou de overheid veel geld kunnen besparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content