Gedeeltelijk winst nemen op CMB

Omdat het bod van Saverco van Marc Saverys op CMB van 16,2 EUR per aandeel kan worden ingetrokken als de Baltric Dry-index onder 668 zakt, zetten we al de helft van onze positie in de verkoop. Met de rest mikken alsnog voluit op de 16,2 EUR per aandeel (rating 2B).

Velcan blijft onder kaspositie

Velcan, de Franse specialist in kleinere waterkrachtcentrales, boekte in de eerst jaarhelft een omzet van 2 miljoen EUR. Dat betekent een daling met 20 % tegenover de eerste helft van vorig jaar, die evenwel volledig te wijten is aan de verzwakking van de Braziliaanse real (BRL). De commerciële inkomsten van Velcan zijn volledig afkomstig van de productie van haar enige actieve waterkrachtcentrale, die van Rodeio Bonito (capaciteit van 15 megawatt; MW) in Brazilië. Dankzij een strikt kostenbeheer bleef de bedrijfskasstroom (ebitda) toch nog positief (0,25 miljoen EUR versus 0,39 miljoen EUR in 2014).

De financiële middelen zijn hoofdzakelijk in Amerikaanse dollar belegd, waardoor de Fransen een fors positief financieel resultaat van 7,2 miljoen EUR boekten (1,4 miljoen EUR vorig jaar). Daardoor nam de nettowinst toe van 1,2 miljoen tot 6,5 miljoen EUR. De financiële middelen stegen tot 99,9 miljoen EUR, of 12,8 EUR per aandeel. Rekening houdend met de 1,8 miljoen eigen aandelen geeft dat zelfs 16,7 EUR per aandeel. Het eigen vermogen steeg tot 135,8 miljoen EUR (127,5 miljoen EUR eind 2014), of per aandeel 17,4 EUR en 22,7 EUR zonder de eigen aandelen.

Eind augustus kondigde Velcan de benoeming van Ian McAlister aan tot technisch directeur. De man heeft een uitgebreide ervaring in het bouwen van waterkrachtcentrales, onder meer in Laos. We zien daarin een krachtig signaal dat we eindelijk aan de vooravond van het opstarten van de bouw van een of meer centrales staan.

Daarnaast kijken we uit naar de verdere berichtgeving over de drie projecten in de Indiase provincie Arunachal Pradesh: Heo (240 MW), Tato 1 (186 MW) en Pauk (145 MW). In april verwierf Velcan de cruciale milieuvergunning voor de drie projecten, en in juli volgde technisch-economische goedkeuring voor Heo. In 2016 zouden alle vergunningen voor Heo en Tato 1 binnen moeten zijn. De nieuwsstroom blijft dus positief en we behouden uiteraard dat fel ondergewaardeerde aandeel in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

Asian Citrus: nieuwe winstwaarschuwing

Op vrijdag 25 september maakt Asian Citrus zijn jaarresultaten 2014-2015 (afsluitdatum 30 juni) bekend. De voorafgaande tradingupdate bevat opnieuw een winstwaarschuwing. Een slechte traditie, maar deze keer absoluut geen onaangename verrassing. We hebben er al een aantal keren op gewezen dat de grootste Chinese sinaasappelproducent een annus horribilis achter de rug heeft door tyfoons en enkele plantenziekten (citruskanker en HLB, een bacteriële ziekte verspreid door insecten). Dat heeft de productie zwaar aangetast en wegens de mindere kwaliteit ook de verkoopprijzen. Dieprode cijfers zijn dan ook verwacht.

De vraag is vooral hoe dieprood zijn ze. De schade van de tradingupdate op de koers viel best mee. We noteren nog steeds 50 % boven de bodem van maart. We blijven op lange termijn flink wat potentieel in het aandeel zien, maar mogen een scherpe koersreactie op de resultaten niet uitsluiten. We zullen die sowieso scherp moeten analyseren en we wijzen nogmaals op het hoger dan gemiddeld risico van deze belegging (rating 1C).

VELCAN BLIJFT FEL ONDERGEWAARDEERD.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content