Geboeid door cijfers

De socialist Norbert De Batselier (60) heeft de politiek ingeruild voor een baan als directeur bij de Nationale Bank. Sindsdien lijkt de politiek vierkant te draaien en zit de economie in stormweer. Hij pleit onschuldig. Voor de gewezen voorzitter van het Vlaams Parlement, ex-minister en oud-burgemeester van zijn geboortestad Dendermonde blijven het drukke tijden.

De Batselier had al een druk leven en dat is zo gebleven. “Binnen de bank ben ik verantwoordelijk voor de departementen voor de statistieken, voor de controle op het chartale geld en voor de regionale agentschappen van de Bank. Alles samen zowat 600 mensen. Daarnaast is er elke week een directiecomité en een regentenraad. In het verlengde van deze functie heb ik ook zitting in de Hoge Raad voor Financiën, het Instituut voor de Nationale Rekeningen, dat de begroting opvolgt, en het Comité voor Financiële Stabiliteit. Onbezoldigde mandaten. Werk zat dus, maar in tegenstelling tot vroeger heb ik voor het eerst in 40 jaar de weekends vrij.” In zijn vrije tijd leest De Batselier, zowel fictie als non-fictie, en geniet van kunst, wandelen en fietsen.

“Ik doe mijn nieuwe job graag, want begroting, economie en cijfers waren altijd mijn ding. Het is dan ook een heel boeiend jaar geworden. Fascinerend hoe de crisis die bij de Amerikaanse hypotheekleningen begon en zich via het herverpakken van rommelhypotheken in effecten verspreidde over de hele wereld. Verscheidene banken zijn door de opname van complexe producten in moeilijkheden gekomen. Met als grote vraag hoe het nu moet met het toezicht op de bankwereld. Want het beleid van die banken wordt in vraag gesteld. Intussen is het vertrouwen weg tussen de banken onderling en bij de consumenten en de bedrijven. Dit kan tot strengere voorwaarden bij de kredietverstrekking aan particulieren en ook bedrijven leiden. Wat ernstig is. Het gevolg is dat de rol van de Federal Reserve in de VS en de Europese Centrale Bank nu cruciaal is. En dan zit je met die stijgende voedsel- en energieprijzen en een herverdeling van de rijkdom op wereldschaal. Voeg daarbij de evolutie van de koopkracht voor de lagere lonen en algemeen onze concurrentiepositie en je hebt problemen genoeg.” Over zijn vroegere leven, de politiek, is hij voorzichtig. “De huidige generatie politici is minder bezig met het beheer van dossiers en soms alleen met het elkaar in de wielen rijden. Dat kan niet. De media spelen hierin geen positieve rol. Politici moeten continu over alles en nog wat hun mening geven. Met als gevolg dat de relaties in dit land steeds meer vertroebelen. Ze moeten leren ‘geen commentaar’ zeggen. Beslissingen over ons politieke systeem met zijn vele breuklijnen kunnen niet voor de camera’s worden genomen.”

Norbert De Batselier (60)

IS: directeur bij de Nationale Bank

VRIJE TIJD: lezen, kunst, wandelen en fietsen

WVD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content