Gazprom investeert in aardgasopslag in België

De Russische energiegigant Gazprom wil in de Antwerpse Kempen investeren in een ondergrondse opslagplaats voor aardgas. Het project heet BUGS (Belgian Underground Gas Storage) en is een 50/50 joint venture tussen Gazprom en het Belgische Energy Group rond Ludo Candries. BUGS wil in een eerste fase 0,5 miljard kubieke meter (of 2 % van het Belgische jaarverbruik) opslaan in de Kempense ondergrond en vroeg daarom een exploratievergunning aan federaal minister van Energie Marc Verwilghen (VLD).

MARC VERWILGHEN (VLD). “De exploratievergunning zal afgeleverd worden in de eerste maanden van 2006. Is het bodem-onderzoek gunstig, dan kan ook een exploitatievergunning volgen, wat ik in elk geval een uitstekend scenario zou vinden.”

Is het niet de taak van Fluxys, de onafhankelijke beheerder van het aardgasnetwerk, om extra opslagcapaciteit te bouwen?

VERWILGHEN. “Ik heb graag meerdere leveranciers op de aardgasmarkt. Dat betekent meer concurrentie en dus scherpere prijzen. Met Gazprom is afgesproken dat ze een deel van de opslagcapaciteit zullen gebruiken om actief te worden op de Belgische markt. Voor een nieuwe speler op de aardgasmarkt is opslagcapaciteit trouwens een must om de piekvragen van de klanten te kunnen opvangen. Daarnaast wil Gazprom via deze opslagcapaciteit vooral de Britse markt bedienen, en dat zal ook de strategische positie van de hub in Zeebrugge versterken. België heeft bovendien een extra belangrijke aardgasleverancier nodig. Gazprom is de logische kandidaat. Diversificatie is cruciaal om de bevoorrading te garanderen.”

Heeft België nu te weinig opslagcapaciteit?

VERWILGHEN. “Andere Europese landen hebben een strategische aardgasvoorraad die veel groter is dan de onze. We hebben wel een constante bevoorrading via Zeebrugge en wat opslagcapaciteit in Loenhout. Maar die is met 3 à 4 % van het jaarverbruik aan de kleine kant. We hebben een grotere strategische aardgasvoorraad nodig, omdat onze elektriciteitsproductie nog meer op aardgas zal gebaseerd zijn. Hoe groter de reserve, hoe beter. Ik denk aan 20 à 25 % zoals in andere Europese landen.”

Is het geen bezwaar dat Distrigas sinds 1983 een concessie op het gebied heeft waarvoor u de exploratievergunning aan Gazprom wil toekennen?

VERWILGHEN. “Distrigas heeft deze concessie niet gebruikt, en dat doet me denken aan de ongebruikte productiesites van Electrabel ( nvdr – Electrabel moet die sites nu verkopen aan andere spelers). Daarom praat Gazprom ook met Fluxys. Een overdracht van de vergunning is juridisch perfect mogelijk. Gazprom moet in elk geval de mogelijkheid krijgen hier actief te worden. De exploratievergunning zal daarom aan Gazprom worden afgeleverd.”

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content