Game of Thrones in het Witte Huis

© REU

Een foto van goed een jaar geleden in het Oval Office van het Witte Huis. President Donald Trump wordt telefonisch gefeliciteerd na zijn eedaflegging als president van de Verenigde Staten. Hij wordt omringd door zijn belangrijkste adviseurs van dat moment: stafchef Reince Priebus, vicepresident Mike Pence, senior advisor Steve Bannon, woordvoerder Sean Spicer en nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn. Een jaar later zijn op vicepresident Pence na alle adviseurs van toen uit het Witte Huis verdwenen. Een opvallende afwezige op de foto is Jared Kushner, Trumps schoonzoon en naaste adviseur.

De foto zegt veel over het eerste jaar van Trump, schrijft Jan Postma, een Nederlandse correspondent in de Verenigde Staten in De Trump-fluisteraars. In het Witte Huis heerst vaak chaos. Verschillende adviseurs proberen de beleidsbeslissingen van de president te beïnvloeden. Niemand is zeker van zijn baan. “Het gaat om macht, zoals in Game of Thrones”, zegt een van de adviseurs aan Postma. Trump is een president zonder politieke ervaring en zonder duidelijke doctrine, wat maakt dat hij meer dan ooit afhankelijk is van zijn entourage.

In De Trump-fluisteraars wordt nauwgezet uit de doeken gedaan wie op welk moment de machtigste adviseur van de president is. In het eerste jaar was de invloed van de radicale alt-right-huisideoloog Steve Bannon zeer groot. Maar op 18 augustus 2017 moest hij het veld ruimen. Hij bleek te controversieel. Na het vertrek van veiligheidsadviseur Michael Flynn was de conservatieve clan in het Witte Huis aanzienlijk verzwakt. Trumps schoonzoon Jared Kushner kwam als winnaar uit de strijd. Met in zijn kielzog first daughter Ivanka Trump heeft hij twee doelen: het merk-Trump beschermen en de herverkiezing van zijn schoonvader voorbereiden. Een andere belangrijke figuur is stafchef John Kelly, die sinds eind juli 2017 de lijnen naar het politieke establishment in Washington openhoudt.

Jan Postma, De Trump-fluisteraars. Invloed in de schaduw van de macht, Karakter, 2018, 320 blz., 19,99 euro
Jan Postma, De Trump-fluisteraars. Invloed in de schaduw van de macht, Karakter, 2018, 320 blz., 19,99 euro

De Trump-fluisteraars brengt op een gedetailleerde manier de machtsverhoudingen in het Witte Huis in kaart. Het boek leest als een trein, maar het heeft wel een zwak punt: er wordt te weinig ingezoomd op het beleid. De belastinghervorming onder Trump – een lagere vennootschapsbelasting die Amerikaanse bedrijven hun winst uit het buitenland doet repatriëren – wordt amper vermeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content