Ga eens op een wolk zitten

Nirwana verkoopt niet zomaar relaxstoelen en kantoormeubelen. Alle producten zijn ergonomisch ontworpen, desnoods speciaal op maat van de klant.

Kinesitherapeut Carl Dierckx begon in 1988 met de productie van Japanse futonmatrassen. Spoedig kwamen daar ook hoofdkussens en yogamatjes bij, alles vervaardigd uit natuurlijke en herwinbare materialen. Nirwana ontgroeide dan ook al vrij snel haar kleine productieatelier in Leuven.

Na enige omzwervingen kwam het bedrijf in 1999 terecht in Wilrijk. Daar werd een leegstaand pand omgeturnd tot een ecologisch verantwoorde handelszaak, waar u momenteel een uitgebreid gamma aan ergonomische producten vindt. Nirwana verkoopt naast relaxstoelen, kantoormeubelen en slaapgerief ook orthopedisch schoeisel en zelfs een heuse collectie babyartikelen. Er zijn ook producten voor meditatie en yoga.

Kortom, Nirwana biedt een totaalconcept voor welzijn. “Nirwana tracht het zorgzame, het wetenschappelijke en het spirituele te verenigen. Dat merk je trouwens ook elders. Ik ben ervan overtuigd dat ecologie en economie op termijn hand in hand zullen gaan.”

De recente balansen lijken Dierckx’ optimisme te bevestigen. De omzetcijfers vertonen de jongste jaren een stijgende tendens, met een voorlopige piek van 2,1 miljoen euro in het voorbije jaar. Nirwana is dan ook al lang zijn nichemarkt ontgroeid. De productie voor deze detailhandel werd in 1995 uitbesteed aan de nieuw opgerichte BVBA Inatura. Nirwana stelt momenteel dertien mensen te werk, waaronder zeven kinesitherapeuten die de klanten met rugklachten of allergieën persoonlijk adviseren.

Hoewel het gros van de cliënteel nog steeds bestaat uit patiënten die via de huisdokter of kinesitherapeut worden doorverwezen, komen ook bedrijven steeds vaker langs. “Werkgevers beginnen te beseffen dat ergonomie een grote rol speelt op de werkvloer. Kijk maar naar de groeiende aandacht voor stressmanagement,” zegt Dierckx. “En daarbij gaat het heus niet alleen om het vinden van materiële oplossingen voor acute problemen. Ook preventie en algemeen welzijn spelen een belangrijke rol.”

In de nabije toekomst wil Nirwana daarom zelf naar bedrijven toe stappen om er de werkvloer te screenen, het kantoormeubilair aan te passen waar nodig en deskundig advies te verlenen.

Dave Mestdach [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content