Fuseren duurt drie kwartier

Niets zo complex en gevoelig als fusiegesprekken, vraag het maar aan John Goossens (Belgacom) of Carly Fiorina (HP). Dat het ook anders kan, bewezen de Kempense aannemers Janssen en Drooghmans. In drie kwartier was de fusie van hun bedrijven beklonken. Aannemingen Janssen & Drooghmans wordt een van de belangrijkste bouwbedrijven in de Kempen.

Deze uitspraak van Hubert Janssen kenmerkt de no-nonsensestijl die beide heren hanteren. Hubert Janssen en Staf Drooghmans zijn beiden nuchtere Kempenzonen. Beiden hebben het aannemersvak geleerd in het eigen familiebedrijf. En beiden hebben de verdienste dat ze het kleine familiebedrijf hebben doen uitgroeien tot een middelgroot bedrijf. Staf Drooghmans wijst ons er wel op dat hij dit samen met zijn twee jongere broers Johan en Ivo heeft gedaan.

Aan de basis van het bedrijf ligt vader Jos Drooghmans. Hij richtte het bedrijf in 1958 op en legde zich aanvankelijk toe op de klassieke woningbouw. In 1971 kwam Staf in de zaak en werden de activiteiten uitgebreid met openbare bouwwerken. In 1978 bouwde Drooghmans en Zonen zijn eerste waterzuiveringsstation. Vandaag is de bouw van waterzuiveringsinstallaties samen met burgerlijke bouwkunde de hoofdactiviteit van het Desselse bedrijf. In het orderboekje staan namen als Antwerpse Waterwerken, Pidpa en Aquafin.

In 1993 ging Staf Drooghmans ook de internationale toer op. Hij richtte in Polen een bedrijfje op dat zich toelegde op de ontwikkeling van bureaucontainers, een gat in de markt in de ontluikende Poolse economie. Later voegde Drooghmans aan zijn Poolse business onder meer betonbouw en industriebouw toe. Deze buitenlandse activiteiten ressorteren echter onder de holdingmaatschappij Drooghmans en vallen niet binnen de fusie-operatie met Janssen.

“Wat niet is, kan natuurlijk nog komen,” zegt Staf Drooghmans. “Maar het leek ons zinvol om ons in eerste instantie te concentreren op de Belgische activiteiten. De modulaire bouw, vandaag de hoofdactiviteit in Polen, sluit ook niet echt aan bij wat we in België doen.”

Aannemingen Janssen uit Geel werd in 1931 opgericht door de grootvader van Hubert Janssen. In de jaren vijftig en zestig groeide het bedrijf sterk door met succes mee te dingen in de toen florerende markt van de sociale woningbouw. Na deze bloeiperiode waagde het bedrijf zich steeds op nieuwe terreinen. In 1975 kwam economist Hubert Janssen mee in het bedrijf. Samen met zijn broer Frans bouwde hij de zaak verder uit. Vandaag is Janssen gespecialiseerd in de bouw van rustoorden, scholen, kantoren, industriële gebouwen en appartementscomplexen. In de appartementenbouw treedt het sinds kort ook op als projectontwikkelaar.

Kroniek van een aangekondigde fusie

Wat meteen opvalt, is dat de twee bedrijven geen overlappende activiteiten hebben. “De twee bedrijven zijn inderdaad heel complementair,” zegt Staf Drooghmans. “Dat heeft de fusiegesprekken zeker vergemakkelijkt. Want een aantal gevoeligheden valt daardoor weg. We hoefden niet te discussiëren over de verdeling van postjes of over het op poten zetten van een nieuwe structuur.”

Wat heeft de twee dan samengebracht? Waren er financiële of andere problemen waardoor de een bij de ander kwam aankloppen? “Absoluut niet,” zegt Hubert Janssen. “We hadden allebei nog jaren kunnen voortgaan zoals we bezig waren. Al heeft het wel meegespeeld dat er bij Staf een opvolgingsprobleem bestond.”

Drooghmans en Zonen heeft niet zo’n schitterend 2001 achter de rug, maar dat zou dus geen motief voor de fusie zijn. Het negatieve resultaat in 2001 (zie cijfertabel) is volgens Staf Drooghmans voor een belangrijk deel te wijten aan het faillissement van het studiebureau Betech waarmee Drooghmans in een tijdelijke vereniging zat. En de sterke omzetdaling? “We hebben in 2001 relatief veel via die formule van de tijdelijke vereniging gewerkt. De omzet van die tijdelijke verenigingen vind je niet terug in de cijfers van Drooghmans en Zonen,” antwoordt Staf Drooghmans.

Het hoofdmotief voor de fusie is volgens Hubert Janssen het gemeenschappelijk aanvoelen dat de twee bedrijven nog moeilijk autonoom konden groeien. “We waren te klein voor de echt grote opdrachten en te groot voor de kleine dingen,” zegt Janssen. “We hebben een aantal grote orders aan onze neus zien voorbijgaan, gewoon omdat we op dat moment onvoldoende capaciteit hadden. Dat doet pijn. Staf ondervond gelijkaardige problemen.”

Dat ze in hun zoektocht naar een fusiepartner uiteindelijk bij elkaar terechtkomen, hoeft niet echt te verwonderen. De twee aannemers wonen in dezelfde buurt en kennen elkaar al een twintigtal jaar.

Staf is voorzitter van Kempische Kamer van de Confederatie van de Bouw, Hubert zit in diezelfde Confederatie in de bestuursraad. “Dat het twee Kempense bedrijven zijn, heeft het misschien ook makkelijker gemaakt,” getuigt Hubert Janssen. “Vorig jaar hadden we gelijkaardige fusiegesprekken met bouwbedrijven uit het Leuvense en het Limburgse. Dat het toen uiteindelijk op een sisser is afgelopen, kunnen we gedeeltelijk wijten aan een soort cultuurverschil.” Drooghmans voegt eraan toe: “En het was ook belangrijk dat het nog twee zuivere familiebedrijven waren. We kennen alletwee perfect de mogelijkheden en de beperkingen van een familiebedrijf.”

Activiteiten blijven behouden

In het fusiebedrijf, dat de naam Aannemingen Janssen & Drooghmans krijgt, willen de Kempense aannemers het familiale karakter absoluut behouden. De families Janssen en Drooghmans blijven trouwens de enige aandeelhouders. Hubert Janssen wordt gedelegeerd bestuurder, Staf Drooghmans en Theo De Wolf, de huidige technisch directeur bij Janssen, worden bestuurder. De vlakke structuur, de ondernemingsgeest en de grote betrokkenheid zullen ook in het nieuwe bedrijf worden gekoesterd.

Maar familiebedrijven hebben ook hun beperkingen. “In het grotere geheel moet de aanwezige knowhow beter tot zijn recht komen,” geeft Hubert Janssen aan. “Onze betrachting is de knowhow van een groot bedrijf te combineren met de dynamiek van een familiebedrijf.” Janssen & Drooghmans mag zich inderdaad bij de grote jongens rekenen. Na Besix-dochter Vanhout (ook uit Geel) en Van Roey (Rijkevorsel) moet Janssen & Drooghmans nu een van de grootste bouwbedrijven van de Kempen zijn. Er zullen ongeveer 100 arbeiders en 20 bedienden (waarvan 6 ingenieurs) werken.

Laurenz Verledens

“We moeten de knowhow van een groot bedrijf combineren met de dynamiek van een familiebedrijf.”

[Hubert Janssen, Aannemingen Janssen & Drooghmans]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content