‘Fundamenteel anders’

© Debby Termonia

Abdelkarim Bellafkih Projectingenieur Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en sociaal ondernemer

Naast zijn baan als projectingenieur bij het Agentschap Wegen en Verkeer is Abelkarim Bellafkih actief bij verschillende organisaties waarmee hij streeft naar meer inclusiviteit in de samenleving. Hij is ook lid van de denktak De Vrijdaggroep, waarmee jonge Belgische talenten proberen te wegen op het debat. “Als projectingenieur voor het agentschap Wegen en Verkeer sta ik in voor het opzetten en onderhouden van afstandbewakingssystemen. Daarnaast ben ik heel hard bezig in het middenveld, vooral met het steunen van jongeren. Ik ben een duizendpoot die met verschillende dingen bezig is en ik had iemand nodig me kon helpen alles te structureren.”

Bellafkih gaat geregeld in op vragen van bedrijven om er te spreken, maar het traject Young Leaders/Inspiring Mentors gebruikt hij om met Jan van den Nieuwenhuijzen als mentor een organisatie op poten te zetten waarmee hij bedrijven structureel kan helpen. “Er zijn verschillende partijen: werkgevers, werknemers,… Ik wil eerst de markt en de noden leren kennen, om dan in te spelen op de pijnpunten.”

“Ik zie mezelf als een sociaal ondernemer, maar bij het agentschap Wegen en Verkeer vervul ik meer een managementrol. Heel wat vaardigheden die ik daar gebruik, zijn ook nuttig in andere organisaties. Ik denk aan hoe je mensen aanstuurt en hoe je verandering en innovatie managet. Van Jan leerde ik bijvoorbeeld hoe je mensen kunt doen geloven in iets wat ze nog niet zien door kleine stapjes te zetten.”

Jan van den Nieuwenhuijzen Bestuurder bij sociale en culturele organisaties

Als voormalige CEO van de hr-dienstenleverancier SD Worx kent Jan van den Nieuwenhuijzen de arbeidsmarkt uitstekend en is hij voor Adbelkarim Bellafkih een goed klankbord. “Organisaties die diverser willen worden, denken vaak dat ze dat afzonderlijk moeten organiseren in het bedrijf. Maar dat moet worden geïncorporeerd in de werking van het bedrijf. Dat wil zeggen dat je over een aantal zaken fundamenteel anders moet denken.”

“Als een bedrijf diverser wil aanwerven en het gebruikt de kanalen die het altijd gebruikt, dan bereikt het de doelgroep niet die het nodig heeft. Het moet op een nieuwe manier rekruteren. Dan zullen er andere kandidaten komen. Als het wil dat dat spontaan gebeurt, dan moet diversiteit leven bij de hr-directies. Wat Abdelkarim zich afvraagt, is hoe een externe partij bedrijven daarbij kan helpen.”

“Of diverse organisaties van onderuit moeten ontstaan, of van bovenaf vorm moeten krijgen, is net al discussiëren over de kip of het ei”, vindt de voormalige topmanager. “Als we ondernemingen diverser willen krijgen, dan moet de hele organisatie diverser zijn. Neem de raad van bestuur. Iemand toelaten die beantwoordt aan bepaalde criteria, maar geen toegevoegde waarde kan leveren als bestuurder, dat is als een doodgeboren kind. Die persoon en alle anderen vragen zich dan af wat hij daar zit te doen. Als hij wel toegevoegde waarde heeft, zal zijn diverse achtergrond zich vertalen in de beslissingen van de onderneming.”

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders- inspiringmentors.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content