Fresenius SE

Fresenius SE is een Duits topaandeel dat de voorbije tien jaar veel beter dan de DAX-index presteerde: een gemiddelde jaarlijkse return van 19,8 %, tegenover 9,2 % voor de DAX. Het klavertjevier van de groep start met Fresenius Medical Care (ticker FME op de beurs van Frankfurt; ISIN-code DE0005785802), de absolute wereldmarktleider in apparatuur en dialysecentra. Nierdialyse is nodig om patiënten met nierfalen in leven te houden, al dan niet in afwachting van een niertransplantatie. Het aantal dialysepatiënten groeit wereldwijd in een tempo van 5 à 6 % per jaar en wereldwijd gaat het nu om een groep van 2,4 miljoen patiënten. Vorig jaar voerde Fresenius 40,4 miljoen dialysebehandelingen uit. Fresenius Medial Care stond in het eerste trimester voor 55 % van de groepsomzet van Fresenius SE en met 459 miljoen bedrijfswinst (ebit) voor 54 % van de groepsebit.

De tweede belangrijkste dochter is Fresenius Kabi (22 % van de groepsomzet en 30 % van de groepsebit). Fresenius Kabi is gespecialiseerd in de behandeling van chronisch en ernstig zieke patiënten door het intraveneus toedienen van generische geneesmiddelen, bloedtransfusies, infusietherapie en aanverwante medisch materiaal. Ook die activiteit kent een stevige groei door de vergrijzing van de westerse bevolking, het veelvuldige patentverval (16 miljard USD tegen 2021) en het uitrollen van de productportfolio op de Aziatische groeimarkten.

Fresenius Helios (22 % groepsomzet; 17 % groepsebit) is het grootste operator van privéziekenhuizen in Duitsland. Eind vorig jaar bestond het netwerk al uit 111 hospitalen. Tot slot is er Fresenius Vamed (1 % groepsomzet en 1 % groepsebit), een (Oostenrijkse) dienstverlener voor de planning, de constructie en uitbating van ziekenhuisfaciliteiten. Tot nog toe heeft Fresenius Vamed bijgedragen tot de voltooiing van ruim 600 ziekenhuisfaciliteiten in 70 landen.

Op groepsniveau klom in de eerste drie maanden de omzet met 13 %, tot 6,5 miljard EUR bij constante wisselkoersen. Dankzij de sterke dollar (USD) is het zelfs een toename met 24 % (een heel eind boven de 11 % gemiddelde groei van de voorbije tien jaar 11 %). De ebit maakte een sprong van 18 % tot 851 miljoen EUR bij constante wisselkoersen (met USD-effect +32 %). Het nettoresultaat klom met 16 %, tot 292 miljoen EUR (+28 % inclusief USD-stijging). De bedrijfstop verhoogde al meteen de winstverwachting voor het volledige boekjaar. Het nettoresultaat zal niet toenemen in de vork tussen 9 en 12 %, maar tussen 13 en 16 % bij constante wisselkoersen bij een verwachte omzettoename van 7 tot 10 %.

Tegen 2017 wil de groep wel circa 30 miljard EUR omzet realiseren en 1,4 à 1,5 miljard EUR nettoresultaat. De jaarvergadering van eind mei keurde voor het boekjaar 2014 voor het 22ste jaar op rij een verhoging van het dividend goed tot 0,44 EUR per aandeel (een toename met 5 %).

Conclusie

Het aandeel was tot nog toe in 2015 opnieuw een uitblinker (stijging van bijna 40 %) vanwege de hernomen omzet- en winstgroei. De waardering is daardoor wel weer toegenomen tot boven het historische gemiddelde, met 24 keer de verwachte winst voor 2015 en een ev-ebitda-verhouding van 11. Vandaar de adviesverlaging voor dit topbedrijf in het thema vergrijzing.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content