Fraude gebeurt vooral in KMO’s

Fraude komt relatief vaker voor in kleine bedrijven. Daar is de boekhouder verantwoordelijk voor de financiële transacties én voor de controle. Met een simpele truc houdt u hem met zijn vingers uit de kassa.Londen (VK).

Londen (VK).

“Fraudebestrijders moeten tijdens hun opdracht het misdaadprofiel van de witteboordcrimineel voor ogen houden: dat van de hoog opgeleide, oudere bedrijfsleider,” zegt Joseph Wells, voorzitter van de Association of Certified Fraud Examiners ( ACFE), een vereniging van fraudebestrijders.

De ACFE – een van de grootste antifraudeorganisaties ter wereld – congresseerde eind oktober in Londen. Wells presenteerde een studie die bij de leden werd gevoerd. De algemene conclusie: de zwaarste fraudegevallen bij bedrijven gebeuren door de chief executive officer zelf. Hoe hoger opgeleid, hoe meer geld in zijn zakken verdwijnt. En hoe groter het bedrijf, hoe zwaarder de schade.

Verrassend is het feit dat de ACFE-leden het meest met fraude worden geconfronteerd in KMO’s. Wells: “Grote bedrijven investeren relatief meer in interne onderzoeken en hebben dikwijls ook een meldingsprocedure voor medewerkers die hun collega of chefs verklikken aan de top. Eén op vier dossiers wordt aangekaart via zo’n tip.”

Volgens Wells worden fraudezaken in kleinere ondernemingen minder snel ontdekt omdat ze meestal gebeuren door personen die net onder de bedrijfsleider opereren. “De topman heeft zijn handen vol met het management en laat financiële zaken vaak over aan één boekhouder, die beslist wie moet worden betaald, de check uitschrijft en tegelijk de hoofdverantwoordelijke is voor de financiële controle. Dan vraag je om moeilijkheden.”

Omdat kleine ondernemingen moeilijk kunnen investeren in peperdure doorlichtingen door topaccountants en zelfs de standaardcontrole relatief duur is, geeft Wells de raad een truukje toe te passen. “Een familiale bedrijfsleider moet zelf het initiatief nemen om zijn papierwinkel met regelmaat te laten doorlichten door een externe boekhouder, zogenaamd om fiscale redenen,” zegt hij. “Duur is dat niet en waarschijnlijk zal deze professional eventuele fraude niet ontdekken. Maar potentiële fraudeurs zullen minder geneigd zijn met hun vingers in de kassa te zitten.”

H.B. [{ssquf}]

Meer informatie over fraude bij KMO’s en het ACFE-rapport vindt u op Trends.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content