FRANSE ROOK, VLAAMSE JOBS

Een boycot van Franse producten als antwoord op de arrogantie van Renault-baas Louis Schweitzer ? De Brusselse producent van Franse sigaretten Cinta hoopt van niet.

Zo’n 3,5 miljard sigaretten rolden er vorig jaar van de band. Daarvan liefst 600 miljoen van het merk Gauloises en Gitanes. Het leverde de nv Cinta na Tabacofina en Philip Morris Belgium de grootste tabaksverkoper van België in 1995 14,2 miljard Belgische frank omzet en 36 miljoen frank winst op. In 1996 was dat “meer dan 16,7 miljard frank omzet en nog wat meer winst.” Cinta, actief vanuit Schaarbeek, is vandaag een 75/25-joint venture tussen het Duitse Rentsma en het Franse Seita. “De groep Seita is, via de firma Cinta, één van de oudste én belangrijkste Franse investeerders in België,” weet Cinta-manager Pascal Lory (30 j.), die zich resoluut verzet tegen een boycot van Franse producten.

Argumenteert Pascal Lory : “Sinds de aankondiging van de sluiting van de Renault-fabriek in Vilvoorde roepen bepaalde stemmen op om bij wijze van represaille Franse producten te boycotten. Onder de geviseerde producten ook de sigaretten Gauloises. Wel, dat zou een grove fout zijn : de hier gerookte Gauloises worden in België geproduceerd door Cinta én al onze producten zijn bestemd voor de Benelux-markt.

Cinta stelt in het Brusselse in totaal 275 mensen tewerk. Bij Cinta zelf tekenen 130 overwegend mannelijke werknemers voor de productie van de sigaretten ; de overige zijn actief vanuit het aan Vilvoorde grenzende Haren voor de dochterfirma’s Caritas nv, een tabaksgrossier, en Tabaccomat nv, een installateur van sigarettenautomaten.

Bijna tachtig jaar geleden begon Cinta zijn activiteiten in België ; anno ’96 is het één van de laatste sigarettenfabrikanten die nog een productievestiging in ons land bezitten. Vanuit Schaarbeek vertrekken niet alleen de Gauloises en de Gitanes, maar evenzeer paletten Bastos, West en Players. Die verkoopt Cinta allemaal aan grossiers in België, Nederland en het groothertogdom Luxemburg. “In België en Luxemburg heeft Gauloises 6 % van de markt. Dat is niet onaardig,” meent Lory.

Een boycotactie zou Brusselaars, Walen én Vlamingen die bij Cinta de kost verdienen onterecht pijn doen, meent Lory. “Onze bedrijven dragen in hoge mate bij tot de gezondheid van de plaatselijke economie. Onze tabak betrekken we niet in België, maar heel wat lokale toeleveranciers raken via ons aan opdrachten. Ook het werk van die mensen wordt bedreigd wanneer er echt zou worden overgegaan tot een boycot.”

Ter informatie : Pascal Lory rijdt niet met een Renault.

PASCAL LORY (CINTA) Boycot van Franse producten nekt onschuldigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content