Frans kledingmerk richt zich op dandy koppels

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

The Kooples, het Franse kledingmerk van ‘dandy rock’-kledij, valt op door zijn originele positionering en zijn advertenties met echte, een tikkeltje androgyn uitziende koppels.

Kleren voor koppels

Het merk van Britse rockchiquekleren The Kooples werd in 2008 in volle crisis opgericht door de uit Toulouse afkomstige gebroeders Alexandre, Laurent en Raphaël Elicha. Ze financierden het bedrijf met de verkoop van het door hun ouders opgerichte kledingmerk Comptoir des Cotonniers aan het Japanse Fast Retailing. De naam The Kooples maakt duidelijk dat het merk zich richt op koppels – een originele positionering. The Kooples plaatst zich als een keten van luxekledij – u betaalt makkelijk 600 euro voor een jas – tussen de retailers van goedkope kledij zoals H&M of Zara en de luxemerken.

Eerste winkel in België

De verkoopcijfers van de eerste Belgische winkel van The Kooples, die op 29 juni zijn deuren opende in de Brusselse Dansaertstraat, overstijgen de verwachtingen, zegt persverantwoordelijke Anne Diagne. “Ik kan de cijfers niet meedelen, maar ze sterken ons in ons voornemen om The Kooples voort te ontwikkelen in België.” Het wil zich daarbij eerst richten op nog meer verkooppunten in Brussel.

Marketing met androgyne koppels

Voor zijn advertenties gaat The Kooples op zoek naar echte koppels met een androgyne look, die houden van de hemden, maatpakken of T-shirts in de Britse rockchiquestijl van The Kooples. Anne Diagne: “Het zijn koppels die hun kleerkast en garderobe met elkaar kunnen delen, waarbij de vrouw mannelijke kledingstukken zoals jasjes en hemden gebruikt en vice versa.” Dat The Kooples zich profileert als ‘rockchique’ en muziek belangrijk vindt, zette het in de verf door platenlabel Kooples Records op te richten.

Merk met een verhaal

“Een leuk idee”, zegt Georges Van Nevel, master marketeer en CEO van het communicatiebureau DVN. “Maar het zal altijd een niche blijven. Het vraagt heel wat inspanningen om zich naar elkaar te kleden. Het succes zal mee afhangen van de snit en modegevoeligheid van het merk. Je moet heel consequent zijn. Wel is het mogelijk om rond zo’n merk een hype te creëren, zoals gebeurde met het Amerikaanse Abercrombie & Fitch, omdat het merk de mensen ertoe uitnodigt om het verhaal erachter te vertellen.”

Echte mensen in advertenties

Op elke advertentie staat bij de foto in het klein vermeld hoe de man en vrouw heten en hoelang ze samen zijn. “Het nadeel aan werken met echte mensen in reclame is dat iemand die er in het echt goed uitziet, niet noodzakelijk goed overkomt op televisie of op foto’s”, zegt Van Nevel. “Het grote voordeel is dan weer dat het je merk authentieker maakt en dat het financieel voordelig kan zijn omdat je geen modellen nodig hebt.”

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content