Fortis van dag tot dag

Woensdag 11 februari

Bijna 5000 aandeelhouders zakken af naar de Brusselse Heizel om de buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAV) van Fortis bij te wonen. 20,32 procent van het kapitaal is vertegenwoordigd. Eerst wordt de verkoop van de Nederlandse Fortis-activiteiten aan Nederland niet goedgekeurd. Vervolgens stemt slechts 49,74 procent van de aandeelhouders voor de verkoop van Fortis Bank aan de overheid. De herziene deal met BNP Paribas gaat daardoor naar de prullenmand. In de loop van de vergadering ontstaat heel wat ophef door de poging om een pakket van 125 miljoen niet-stemgerechtigde aandelen van Fortis Bank tóch te laten meestemmen. Voorlopig blijft de federale overheid via de holding FPIM eigenaar van Fortis Bank. Fortis Insurance Belgium blijft voor 100 procent bij de Fortis Holding.

Donderdag 12 februari

Fortis is hét gespreksthema in de Kamer. Voor de oppositie draagt minister van Financiën Didier Reynders (MR) de schuld voor het spaaklopen van de hernieuwde Fortis-deal. De poging om de 125 miljoen niet-stemgerechtigde aandelen te laten meestemmen, was een initiatief van Fortis Bank, verdedigt Reynders zich. Premier Van Rompuy treedt hem daarin bij. De directie van Fortis Bank bevestigt dat ze geen enkele intentie heeft om werknemers te ontslaan, dat de solvabiliteit van de onderneming goed is, en dat er geen liquiditeitsprobleem dreigt. Het aandeel van de Fortis Holding sluit 15,9 procent lager af op 1,11 euro.

Vrijdag 13 februari

Na de BAV van de Fortis Holding in Utrecht blijkt dat de nieuwe raad van bestuur zal bestaan uit Jozef De Mey (voorgedragen door Ping An), Georges Ugeux en Jan Zegering Hadders (beiden voorgedragen door Deminor en de VEB). Jozef De Mey wordt verrassend tot voorzitter verkozen. Georges Ugeux stapt op.

Zondag 15 februari

Zondagavond verspreidt Fortis Bank een fact sheet. De bank benadrukt dat ze solvabel is, en dat ze voor 99,93 procent in handen is van de staat.

Maandag 16 februari

De nieuwe raad van bestuur van de Fortis Holding zit aan tafel met het advocatenkantoor Modrikamen, het adviesbureau Deminor en de Nederlandse aandeelhoudersvereniging VEB. Ook premier Van Rompuy en minister Reynders plegen overleg met vertegenwoordigers van BNP Paribas.

Dinsdag 17 februari

BNP Paribas blijft geïnteresseerd in Fortis Bank, klinkt het informeel. De Fransen maken zich echter zorgen over de juridische procedures, en willen duidelijkheid van de holding in hoeverre zij de aandeelhouders mee kan krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content