Fonds Pierre Lagrange profiteert mee van InBevbod op Anheuser-Busch

Het fonds van Pierre Lagrange, die de invloedrijkste Belg op de financiële markten wordt genoemd, speelde in op het InBevbod op Anheuser-Busch. Zijn beursgenoteerde fonds GLG Partners Inc verwierf 3,3 miljoen aandelen in Anheuser-Busch.

Pierre Lagrange opereert vanuit het financiële milieu in Londen. Hij is een van de medeoprichters en beheerders van GLG Partners. GLG is een letterwoord voor de drie familienamen van de stichters van het fonds: Noam Gottesman, Pierre Lagrange en Jonathan Green. Die laatste heeft het fonds verlaten. Sinds 5 november 2007 noteert GLG Partners op de beurs van New York. GLG Partners prijst zich aan als de grootste onafhankelijke fondsenbeheerder van Europa.

Pierre Lagrange is een van de best betaalde Belgen in het financiële Londen. In 2007 verdiende hij een loon van 3,2 miljoen dollar (2,2 miljoen euro). Daarnaast kreeg hij een deelname in de winst ter waarde van 86 miljoen dollar (58 miljoen euro). Pierre Lagrange controleert samen met andere partijen bovendien 162,7 miljoen aandelen, of een belang van 53 % in GLG Partners Inc. Op woensdag 20 augustus betekende het een beurswaarde van 1,32 miljard dollar (894 miljoen euro).

Het fonds rond de Belg doet nu ook aardig mee aan de overname van Anheuser-Busch door InBev. Op 30 juni bezat GLG Partners Inc 3.318.980 aandelen in de Amerikaanse brouwer. Daarvan hebben 400.000 een calloptie, en 700.000 een putoptie. Dat vrij aanzienlijke belang (einde juni had Anheuser-Busch 719 miljoen verhandelbare aandelen) is van recente datum. Op 31 maart 2008 bedroeg het aantal aandelen in handen van GLG Partners 482.365. Daarmee profiteert het fonds volop van het bod van InBev van 70 dollar per aandeel. Op 13 juli bereikten beide brouwers een akkoord over de overname.

Of het fonds al geruime tijd aandelen in Anheuser-Busch heeft, is via publieke bronnen niet te achterhalen. Het bedrijf moet pas sinds 2008 een gedetailleerde beschrijving van zijn belangen publiek maken. Maar van GLG Partners wordt gezegd dat het fonds al enkele jaren met argusogen naar de biersector loert, die al jaren volop consolideert.

Alexandre Van Damme

Pierre Lagrange heeft ook bestuursrechtelijke banden met belangrijke InBevvertegenwoordigers. Op 18 maart werd de Belgische financier in Londen bestuurder in de Luxemburgse vennootschap Patri. Patri is de Luxemburgse controlevennootschap boven Patrinvest. In de Luxemburgse holding Patrinvest steekt, via Luxemburgse dochters, een 14 %-belang in de brouwer. Patrinvest behoort tot de Belgische InBevfamilies Van Damme en Van der Straten Ponthoz. De spilfiguur van Patri is ridder Alexandre Van Damme. De kleinzoon van Jupilermaker Albert Van Damme is tevens bestuurder bij InBev. Hij wordt door diverse mensen als meest invloedrijke InBev-Belg omschreven.

Pierre Lagrange is net als Alexandre Van Damme 46 jaar. Hij kent de InBevtelg van zijn studietijd aan de ULB. Ze studeerden allebei aan de Solvay Business School. De vriendschap bleef ook na de studiejaren overeind. Pierre Lagrange is bovendien – net als Alexandre – een succesrijke financier. Hij kan belangrijke investeringtendenzen aanbrengen bij Patri. Zijn recente benoeming moet in dat perspectief worden bekeken. Patrinvest voert sinds vorig jaar een diversificatiebeleid. Alle eieren worden niet langer enkel in de InBevmand gelegd. Zo nam Patrinvest vorig jaar een belang in UCB. In 2007 werd tevens 11,9 miljoen euro in een durfkapitaalfonds gestoken. Pierre Lagrange moet dit diversificatiebeleid als bestuurder mee vorm geven.

Er is bovendien nog een link naar GLG Partners. Remmert Laan is een adviseur van het investeringsfonds. Maar de Franse Nederlander (Laan heeft een dubbele nationaliteit) is ook een bestuurder van Patri. Remmert Laan was tevens bestuurder van Interbrew tussen 1998 en 2006. Daar had de discrete financier een prominente rol. Hij trad op als adviseur van de drie Belgische familiale InBevtakken in de onderhandelingen met de Braziliaanse aandeelhouders van AmBev.

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content