Fluxys – ‘Er zal deze winter genoeg gas zijn’

Met de winter in aantocht blijft volatiliteit het ordewoord op de internationale gasmarkt. De recentste opstoot kwam er nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zei dat Rusland een invasie van Oekraïne plant, iets wat de Russen prompt ontkenden. Dat brengt de Belgische gasbevoorrading echter niet in het gedrang, zegt Fluxys-woordvoerder Laurent Remy.

1 Heeft België voldoende gas om een strenge winter door te komen?

LAURENT REMY. “Uit de ervaring van de jongste twintig jaar weten we van wel. Onze opslag was op 1 november voor 93 procent vol. Alleen is onze opslagsite in Loenhout naar Europese normen vrij klein. We kunnen daarin 8 terrawattuur stockeren, terwijl het gemiddelde winterverbruik in België 117 terrawattuur bedraagt. Maar Loenhout kan op een piekdag wel zo’n 5 procent van het verbruik dekken.”

2 Maar we hangen niet alleen af van Loenhout.

REMY. “Onze pijpleidingen zijn ontworpen om de piekcapaciteit aan te kunnen op een dag van uitzonderlijke vraag zoals die gemiddeld één keer om de twintig jaar voorkomt. Die kunnen als extra, flexibele buffer dienen bij een hogere vraag. En we hebben achttien grensoverschrijdende verbindingen, waardoor we toegang hebben tot alle bronnen die toegankelijk zijn voor de Europese markt: de aanvoer van lng, producenten als Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en stroomafwaarts met alle naburige landen en hun opslagmogelijkheden.”

3 Moeten we ons zorgen maken over een clash met Rusland over Oekraïne?

REMY. “Nee. Meer dan 42 procent van de import in 2020 in België kwam van Noorwegen, minder dan 4 procent was Russisch gas.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content